Καβγάς Γαβρόγλου - Κυριαζίδη για τις προσλήψεις κληρικών

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τελευταίου, που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ολιγωρία σχετικά με τις προσλήψεις κληρικών και τη κάλυψη των κενών θέσεων σε μητροπόλεις.

Η αναφορά του κ. Κυριαζίδη για συμφωνία που έγινε κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον τρόπο πρόσληψης των κληρικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

«Είναι απαράδεκτο να λέτε ότι υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Ντροπή σας να μιλάτε έτσι. Το πρόβλημά σας είναι ο σεβασμός στους θεσμούς. Εκτίθεστε ανεπανόρθωτα. Να το πάρετε πίσω. Δεν μπορεί να λέγονται αυτά τα πράγματα για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και έναν Αρχιεπίσκοπο. Σεβασμός στους θεσμούς και στα πρόσωπα. Αυτό είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

«Δεσμευτήκατε ότι το 2018 θα είχατε εντάξει στις μητροπόλεις 190 ιερείς. Έκλεισε η χρονιά χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις. Στην ολιγωρία σας αυτή ήρθε και η συνέργεια της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν μπορείτε να θεσμοθετείτε μονομερώς. Να μην πάτε και κάτω από το τραπέζι να κάνετε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο», είπε ο κ. Κυριαζίδης.

«Η Πολιτεία δίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις θέσεις και η κατανομή στις μητροπόλεις γίνεται χωρίς καμία άλλη διαδικασία της Πολιτείας», επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για τη θεσμική ακαταστασία, όπως την χαρακτήρισε, που υπάρχει στο θέμα αυτό.

«Το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο πήγε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Την κατανομή των θέσεων ανά μητρόπολη. Να μην υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις περιφέρειες», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

Την αντίδραση όμως του κ. Γαβρόγλου, προκάλεσαν και οι αναφορές του κ. Κυριαζίδη στις σημερινές κινητοποιήσεις των καθηγητών και την μαθητών, που διαμαρτύρονται, όπως είπε, κατά του νομοσχεδίου του υπουργού Παιδείας που αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και το οποίο απορυθμίζει την εκπαίδευση.

«Οι μαθητές διαμαρτύρονται, επειδή ίσως θεωρούν την ύλη πολλή, ότι είναι εξοντωτικό το πρόγραμμα. Το ερώτημα δεν είναι γιατί διαμαρτύρονται οι μαθητές, αλλά τι λέτε εσείς. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας. Το μόνο που λέτε είναι όταν έρθετε στα πράγματα θα καταργήσετε τα πάντα. Αυτό λέει συνεχώς ο κ. Μητσοτάκης. Θα καταργήσω τους νόμους. Θα καταργήσω ότι βρω. Το θεωρείτε αυτό στοιχειωδώς σοβαρό;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας.

«Γιατί γίνεται η σημερινή διαμαρτυρία των μαθητών λυκείου και των καθηγητών, αφού προχωράτε στην εκπαίδευση τόσο δημιουργικά;» ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το πολιτικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει αντιπολίτευση και να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο. Η χώρα δεν έχει Γ' Λυκείου. Η Γ' Λυκείου είναι μόνο στα χαρτιά. Αυτό που κάνουμε είναι να καταργήσουμε την ακαταστασία», αντέτεινε ο υπουργός Παιδείας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης