Novartis: Νέος μάρτυρας - κλειδί ζήτησε την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας

Την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας στην περίπτωση που κριθεί ένοχος ζήτησε ο νέος μάρτυρας που κατέθεσε στοιχεία για την υπόθεση της Novartis στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ''.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο νέος μάρτυρας φαίνεται πως είναι πρόσωπο-κλειδί της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η μεταστροφή του συγκεκριμένου μάρτυρα δείχνει ότι «σφίγγει» ο κλοιός, με αποτέλεσμα να «ανοίγουν στόματα» στην υπόθεση της Novartis. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχαν «υποδείξει» ως πρόσωπο που γνώριζε πολλά για τις ενδεχόμενες δοσοληψίες μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και της φαρμακοβιομηχανίας προστατευόμενοι μάρτυρες σε παλαιότερες και πρόσφατες καταθέσεις τους.

Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, που υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, η Αικατερίνη Κελέση αναφέρει σε κατάθεσή της τον Νοέμβριο 2017 ότι ο άνθρωπος αυτός, ως σύμβουλος του υπουργού Υγείας την περίοδο 2011- 2012, «παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

Στις 15 Ιανουαρίου 2018, ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε στους εισαγγελείς ότι «εν γνώσει του Λοβέρδου η Novartis δωροδόκησε τον σύμβουλό του..., ο οποίος ήταν αρμόδιος να περνά τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Novartis Ελλας». Ο Σαράφης, σε δεύτερη κατάθεσή του, 11 μήνες αργότερα, χαρακτήρισε «σημαντικό πρόσωπο» στην υπόθεση τον συγκεκριμένο άνθρωπο, για τον οποίο ανέφερε ότι «ήταν σε στενή συνεργασία με τον Φρουζή για τα θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων».

Το ίδιο πρόσωπο είχε «δείξει» σε κατάθεσή του και ένας ακόμη μάρτυρας, πρώην μέλος της επιτροπής προμηθειών Υγείας. «Τις τιμές προετοίμαζε πρόσωπο με τα στοιχεία…, ο οποίος ήταν υπάλληλος των φαρμακοβιομηχανιών, δεν πληρωνόταν από το υπουργείο. (…) Στην πράξη, δηλαδή, δεν γινόταν ποτέ αναζήτηση των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης» είχε καταθέσει.

Πηγή :ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης