Κοκκινιστά ρεβίθια με κουνουπίδι

Χορταστικό μαγειρευτό κατσαρόλας, που συνδυάζει αρμονικά τα ρεβίθια με το κουνουπίδι. Ιδανική συνταγή για περιόδους νηστείας, όταν ζητάμε θρεπτικά και νόστιμα πιάτα.

Υλικά

250γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
650γρ. κουνουπίδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σουρώνετε τα ρεβίθια από το νερό που μούλιασαν, τα ξεπλένετε καλά, τα τρίβετε με τις παλάμες σας για να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται, τα πλένετε ξανά πολύ καλά και τα αφήνετε σ’ ένα σουρωτήρι.

Παίρνετε το κουνουπίδι και κόβετε τις άκρες του σε μικρά μπουκετάκια. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αφήνετε να ζεσταθεί και ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι για να σοταριστεί απαλά. Μετά από 2 λεπτά προσθέτετε τα ρεβίθια. Τα σοτάρετε και αυτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνετε μέσα την τριμμένη ντομάτα, διαλύετε τον πελτέ σ’ ένα νεροπότηρο νερό και το ρίχνετε και αυτό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τα ρεβίθια με την κατσαρόλα σκεπασμένη, μέχρι να γίνουν τρυφερά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό.

Στη 1 ώρα περίπου προσθέτετε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, δυναμώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμη. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει τρυφερό το κουνουπίδι και να πήξει η σάλτσα.

Σερβίρετε σε πιάτα. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαβάστε επίσης