Τσίπρας για Brexit: Οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι η αρχή του τέλους

η τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής στις βρυξέλλες

Τη άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να μην αγνοήσει το μεγάλο κίνημα κατά του Brexit στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει συγκεντρώσει 6 εκατομμύρια υπογραφές και την πεποίθηση ότι η διεξαγωγή ευρωεκλογών θα είναι πιθανόν "η αρχή του τέλους του ίδιου του Brexit", μετέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε στην παρέμβαση του ότι "πρέπει σήμερα να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό".

Σημείωσε ότι "η ΕΕ δεν έχει τίποτα να κερδίσει με την επιβολή της ισχύος" και "υπήρξε πάντοτε το πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία" τόνισε δε την ανάγκη "αποδραματοποίησης του Brexit" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει ένα σύντομο deadline που είναι οι ευρωεκλογές".

"Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να τις διεξαγάγει, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit", φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα "ποιος είναι ο στόχος της ΕΕ: να ενισχύσει ή να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα;"

Υποστήριξε ότι "δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει ένα τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ με έξι εκατομμύρια υπόγραφες και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ αντίθετα σε πολλά κράτη-μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ".

"Άρα", συνέχισε," πρέπει να σκεφτούμε με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να δώσουμε μακρόχρονη παράταση και συγκεκριμένα έως το Μάρτη του 2020".

"Μια τέτοια παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μπορέσει κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κλπ", κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Real.gr

Διαβάστε επίσης