Δημήτρης Κουτσούμπας: Novartis gate ο ένας, Πετσίτης gate ο άλλος

«Να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε και να κάνουμε την πραγματική διαφορά»

Πρόσκληση για συμπόρευση όλων των λαϊκών δυνάμεων, «μια συμπόρευση ανατροπής» όπως τη χαρακτήρισε, απηύθυνε από τη Λαμία ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της ομιλίας του χθες το απόγευμα στις 7 στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων. «Να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε και να κάνουμε την πραγματική διαφορά» πρότεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση καθώς, «με τη δήθεν 'προοδευτική συμμαχία', ο κ. Τσίπρας, και η Νέα Δημοκρατία με το 'μέτωπό της ενάντια στο λαϊκισμό' προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική σύγκλισή τους» και μάλιστα υπογράμμισε ότι «γι' αυτό το λόγο και οι δύο σηκώνουν τα σκάνδαλα και την σκανδαλολογία. Novartis gate ο ένας, Πετσίτης gate ο άλλος. Όσο απαραίτητο είναι να διερευνηθούν όλα για όλους, να μπει το μαχαίρι βαθιά και να αποδοθούν ευθύνες, άλλο τόσο απαραίτητο είναι ο λαός να δει την πραγματική σαπίλα και διαφθορά που τρέφει όλους αυτούς και να τους γυρίσει την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, από το βήμα σχολίασε και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική συμμαχία» λέγοντας «τι σόι προοδευτική συμμαχία είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τα ακροδεξιά απομεινάρια της συγκυβέρνησης, με τους πρώην ΑΝΕΛ του Καμμένου; Με τους χρεοκοπημένους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τους τυχοδιώκτες γυρολόγους της πολιτικής, που κάθε τρεις και λίγο αναζητούν στέγη σε διάφορα αστικά κόμματα, τους εργατοπατέρες αλλά και στελέχη και υπουργούς από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις;».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας πως «προφανώς πρόοδος για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι και τα μνημόνια που φτωχοποίησαν το λαό». Έκανε λόγο για «συγκεκριμένη στόχευση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού αλλά έχει σχέση με τα κέρδη του κεφαλαίου» για να συμπληρώσει ότι «πρόοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχει αναλάβει να προωθήσει σε μια ολόκληρη περιοχή, όπως έκανε με τη συμφωνία των Πρεσπών».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη συμφωνία, υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συμφωνία ΝΑΤΟϊκή με σπέρματα αλυτρωτισμού, που όχι μόνο δεν λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάμεσα σε δύο λαούς, σε δύο χώρες, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα» όπως τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη και λεπτομερή αναφορά στην ΛΑΡΚΟ και στις παραγωγικές της δυνατότητες, αρχίζοντας από τη μεγάλη απεργία του 1977 που κράτησε 110 ημέρες και «εξελίχθηκε σε μια μετωπική σύγκρουση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο».

Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα βήματα που έγιναν στη ΛΑΡΚΟ, προσθέτοντας ότι «όταν μιλάμε για τη ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για μια μεγάλη και σημαντική επιχείρηση, πραγματικός πλούτος, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε στην πορεία έχει η ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα και στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο «οδηγεί στα πρόθυρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης». Μίλησε για τις μνημονιακές δεσμεύσεις που, όπως εκτίμησε, δείχνουν ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έρχεται ακόμη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για τη ένταξη της συγκεκριμένης εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και «το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που έφτασε από την ΕΕ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επιμέρους θέματα τα οποία απασχολούν τη συγκεκριμένη βιομηχανία και μάλιστα τα ενέταξε μέσα σε μία διαδικασία προετοιμασίας για πλήρη ιδιωτικοποίηση . «Όλα αυτά ενισχύουν τις προβλέψεις ότι δυσμενείς εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ είναι άμεσες για τους εργαζόμενους αλλά και για ολόκληρη τη Στερεά» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του .

Ο γεν. γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της χώρας και ιδιαίτερα στην αγορά της Λαμίας και το κύμα ανεργίας που κυριαρχεί σε ολόκληρη την περιοχή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελαστικές μορφές εργασίας, στο γεγονός ότι ορισμένες βιομηχανίες προχωρούν με μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή των μισθών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, για μια προκήρυξη του δήμου Λαμιέων για κοινωφελή απασχόληση, κατατέθηκαν περισσότερες από 2000 αιτήσεις.

Στην καλύτερη περίπτωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αυτό που μπορούν να εγγυηθούν είναι να παραμείνει κατάσταση όπως έχει» εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «διαμορφώνεται τραγική κατάσταση και σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία η παιδεία».

«Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, μπορούν με σχέδιο να καλύψουν τις ανάγκες του λαού μας για δουλειά, παιδεία, υγεία, για ζωή με δικαιώματα. Γιατί το σχέδιο τους είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Κουτσούμπας και κλείνοντας την ομιλία του στη Λαμία σημείωσε ότι «μόνο το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ, απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Προϋπόθεση είναι ένας λαός, οργανωμένος, αποφασισμένος να βαδίσει το δικό του δρόμο, να επιβάλει το δίκιο του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης