Οι προτάσεις του Γιώργου Ρώρου για την πολιτική του βιβλίου

Η εισήγηση του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων κ. Γιώργου Ρώρου από τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ» με τίτλο «Πολιτική Βιβλίου: Προβληματισμοί, Προτάσεις, Στοχεύσεις»  κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι δήμαρχοι κλήθηκαν να συνομιλήσουν και να αναπτύξουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους γύρω από την πολιτική του βιβλίου:

 

«Είναι αργός ο θάνατος γι’ αυτόν που δεν διαβάζει» Πάμπλο Νερούντα

Το βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα ένα παράθυρο στη γνώση με πνευματικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ωστόσο, διαχρονικά υπήρξαν παράγοντες που οδήγησαν σε αποστροφή προς το βιβλίο κυρίως, λόγω του καταναλωτισμού, των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας, των υψηλών τιμών πολλές φορές των βιβλίων, της χρήσης νέων μέσων, της κυριαρχίας της τηλεόρασης, της κακής χρηστικότητας των σχολικών βιβλίων, αλλά και της έλλειψης μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την ενίσχυση της πολιτικής του βιβλίου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι συνέπειες είναι αδιαμφισβήτητα υπαρκτές, ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να μας προβληματίσουν. Η αποστροφή προς το βιβλίο πέρα από την ελλιπή παιδεία, την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, κυρίως των παιδιών, στην παρεμπόδιση της ολοκληρωμένης και ευρείας ενημέρωσης και αντίληψης και της άγνοιας είναι επικίνδυνη και για τη δημοκρατία.

Τα οφέλη του βιβλίου είναι καταλυτικά για την εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή γνώσεων και ιδεών, ενισχύει τη συλλογιστική ικανότητα του ατόμου, αποτελεί ιδανική μορφή ψυχαγωγίας, εμπλουτίζει τις γλωσσικές και εκφραστικές δυνατότητες του ατόμου, στηρίζει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού. Συνάμα, η ελεύθερη διακίνηση των βιβλίων, ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας, καθώς με την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ιδεών γίνεται σαφές πως μια δημοκρατική πολιτεία επιτρέπει, αποδέχεται -και ενίοτε υιοθετεί- ακόμη και ιδέες οι οποίες στο πρώτο τους άκουσμα μοιάζουν εντελώς ρηξικέλευθες ή ίσως και ανατρεπτικές. Πολλές καίριες αλλαγές, άλλωστε, στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών έχουν προκύψει ακριβώς μέσα από θεωρίες και προσεγγίσεις που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα έως τότε παραδεδομένα.

Με δεδομένα όλα αυτά, κρίνεται επιβεβλημένη  στήριξη του βιβλίου όχι μόνο από την Πολιτεία, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οφείλουν να λάβουν μέτρα προκειμένου να είναι βιώσιμη η εκδοτική παραγωγή στη χώρα μας. Ακόμη πρέπει να στηριχτεί η λειτουργία των βιβλιοθηκών ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και ανέξοδα να δανείζονται βιβλία. Σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της πολιτικής του βιβλίου σε κεντρικό επίπεδο, είναι το σχέδιο Νόμου «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Το ζητούμενο είναι ένας σύγχρονος Οργανισμός που θα εφαρμόζει εθνική πολιτική για την προώθηση του βιβλίου, της ανάγνωσης και θα βασίζεται στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών μέσω των ψηφιακών εφαρμογών.

Σε τοπικό επίπεδο η ΩΡΑ Πατρών θα εφαρμόσει μια συγκεκριμένη στρατηγική ενισχύοντας την πολιτική του βιβλίου, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα:

-Πέρα από την ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας και του παραρτήματος της στην οδό Φωκαίας, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποτελέσουν πραγματικά κύτταρα διάδοσης του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ που ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Μάλιστα, η επίσκεψή τους πέρα από έναν απαρέγκλιτο προγραμματισμό μπορεί να συνοδεύεται και από εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων. Έτσι μεταφέρεται η γνώση σε κάθε περιοχή του Δήμου και δίνεται η δυνατότητα στους συμπολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία να εξοικειωθούν με αυτά ανέξοδα.

-Διοργάνωση Έκθεσης Βιβλίου, αντίστοιχης, αυτής της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει διεθνής εμβέλειας εμπορικό γεγονός και σημείο συνάντησης εκδοτών και βιβλιοπωλών απ’ όλο τον κόσμο.  Μία πραγματική γιορτή του βιβλίου με επίκεντρο την ανάγνωση και πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις (παρουσιάσεις, συζητήσεις, αναγνώσεις, σεμινάρια) στους χώρους της Έκθεσης αλλά και έξω απ’ αυτήν σε ολόκληρη την πόλη.

-Υποστήριξη εκδοτών σε τοπικό επίπεδο αλλά και του γενικότερου εμπορικού κόσμου του βιβλίου με Εκθέσεις και ενέργειες προαγωγής του πολιτιστικού έργου τους.

-Υποστήριξη και προαγωγή των Πατρινών συγγραφέων.

-Προαγωγή της φιλαναγνωσίας με κάθε μέσο ώστε να μπουν βάσεις από την οικογένεια του παιδιού με επένδυση προς το μέλλον του. Η κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να γνωρίζει το επίπεδο λειτουργίας και φιλαναγνωσίας των δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών ώστε να είναι καίριες οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων για τη βελτίωση των λειτουργιών τους. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση των σχολικών δανειστικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

-Το βιβλίο δεν είναι εμπόρευμα να πωλείται σε πάγκους πανηγυριών με σκοπό το κέρδος. Είναι πολιτιστικό αγαθό, είναι κληρονομιά και παιδεία. Είναι απαράδεκτη η έγκριση αδειών σε πλανόδιους εμπόρους που εξευτελίζουν το βιβλίο («μποναμάδες», εμποροπανηγύρεις κλπ).

-Ίδρυση Χώρου Πολιτισμού, Χώρου φιλοξενίας δρώμενων με θέμα το βιβλίο, αφηγήσεων και εν γένει παρουσίας του βιβλίου.

-Προγράμματα για αξιοποίηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων».

 

Διαβάστε επίσης