Βενεζουέλα: Νέο μπλακ άουτ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Στο σκοτάδι βυθίστηκε ξανά η πρωτεύουσα Καράκας και μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, εξαιτίας νέας βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Η νέα βλάβη, η μεγαλύτερη εδώ και μία εβδομάδα, ξεκίνησε στις 23:20 (τοπική ώρα, 06:20 ώρα Ελλάδας), πλήττοντας περιοχές σε 20 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας. Ωστόσο, ούτε η κυβέρνηση Μαδούρο ούτε η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec έχουν δώσει μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση.

Από τις 7 Μαρτίου και τη μεγάλη βλάβη στην ηλεκτροδότηση που βύθισε σχεδόν όλη τη Βενεζουέλα χωρίς ρεύμα επί πέντε ημέρες οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήταν σποραδικές στη χώρα και επηρέαζαν μεταξύ άλλων το δίκτυο υδροδότησης, τις συγκοινωνίες, το Διαδίκτυο και το δίκτυο τηλεφωνίας.

Η κυβέρνηση του αυταρχικού σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο αποδίδει αυτές τις βλάβες σε… «ηλεκτρομαγνητικές, φυσικές και διαδικτυακές επιθέσεις» εναντίον του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γκούρι, που παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του.

Στο μεταξύ ο Μαδούρο δήλωσε ότι το Καράκας είναι διατεθειμένο να δεχθεί διεθνή βοήθεια στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ.

«Επιβεβαιώνουμε τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας για τη βοήθεια και τη διεθνή στήριξη», έγραψε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο Twitter.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μάουρερ ο Μαδούρο διέψευσε ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ανθρωπιστική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι η συνεργασία με τη ΔΕΕΣ θα πρέπει να σέβεται «τη νομική τάξη στη Βενεζουέλα».

Σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη Παρασκευή η ΔΕΕΣ δήλωσε «ανήσυχη για τις σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στους Βενεζουελάνους, κυρίως σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».

Διαβάστε επίσης