5+1 συχνές ερωτήσεις για τη θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών στις μέρες μας θεωρείται εύκολη και ανώδυνη, αρκεί να επιλεγεί από τον αγγειοχειρουργό η καταλληλότερη μέθοδος. Ποιες είναι λοιπόν οι επικρατέστερες και πιο ασφαλείς θεραπείες για την θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών;

Τι είναι η θεραπεία των κιρσών με τη χρήση ειδικής κόλλας;

Η κόλλα είναι ένα νέο υλικό το οποίο αποκλείει την παθολογική φλέβα με ενδοαυλικό τρόπο. Είναι μία ουσία, η οποία απελευθερώνεται μέσα στην φλέβα και μετατρέπεται αυτόματα σε ένα κολλώδες υλικό, το οποίο επιτυγχάνει να την κλείσει και να την αποκλείσει από το φλεβικό σύστημα. Η άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας των κιρσών με κόλλα είναι μεγάλη, αφού δεν απαιτείται καν τοπική αναισθησία. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλου μεγέθους φλέβες.

Ποια είναι η διαδικασία στην ενδοαυλική αντιμετώπιση κιρσών των κάτω άκρων με laser;

Η θεραπεία για τους κιρσούς με ενδοφλεβικό laser επιλέγεται λόγω της ακρίβειας και της ασφάλειάς της. Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία με υπερηχογραφική καθοδήγηση επιτυγχάνει να απαλλάξει τον ασθενή από το πρόβλημα των κιρσών, εύκολα και γρήγορα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

εισάγεται στην σαφηνή φλέβα μέσω βελόνας η οπτική ίνα, η οποία καθώς αποσύρεται διαχέει την ενέργεια του laser, συρρικνώνοντας τα τοιχώματα της φλέβας όπου τελικά την κλείνει.
όταν πλέον η φλέβα κλείσει αποκαθίσταται η κυκλοφορία του αίματος από τις άλλες φλέβες του δικτύου.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα, χωρίς να υπάρχουν τομές ή πόνος. Ο ασθενής βλέπει τα αποτελέσματα άμεσα και είναι σε θέση να επιστρέψει σε λίγες ώρες σπίτι του, επιστρέφοντας παράλληλα στην καθημερινότητά του. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και σε πολύ μεγάλες φλέβες που διαρκούν για μια ζωή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας κιρσών με laser;

η υπερηχογραφική καθοδήγηση γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και σαφήνεια
δενχρειάζεται να γίνει αναισθησία
δενχρειάζονται τομές
είναι ελάχιστο το ενδεχόμενομολύνσεων
ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος
τα αποτελέσματα είναι τέλεια

Τι είναι η θερμοπηξία και για ποιες ευρυαγγείες προτείνεται;

Για τις μικρές ευρυαγγείες που προκαλούν αισθητικό πρόβλημα η θερμοπηξία αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο, κερδίζοντας όλες τις εντυπώσεις. Η συσκευή θερμοπηξίας λειτουργεί με κύματα υψηλής συχνότητας όπου μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας αποδίδεται θερμική ενέργεια στην φλέβα, η οποία κλείνει, εξαιτίας της διακοπής του αίματος μέσα σε αυτή. Η θερμοπηξία είναι στοχευμένη μόνο για την πάσχουσα φλέβα και δεν επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς.

Με την μέθοδο αυτή, μπορούν να σβήσουν και να αντιμετωπιστούν φλέβες ενός περίπου μέτρου, μέσα σε 20 λεπτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θερμοπηξίας;

Ουσιαστικά πρόκειται για την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο που καλύπτει ευρυαγγείες μικρού μεγέθους (ακόμα και 0,1mm), εκεί που άλλες μέθοδοι μπορεί να παρουσίαζαν επιπλοκές. Μπορεί να λάβει χώρα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι αφού δεν επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, δεν έχει προκύψει κανένας κίνδυνος αλλεργίας.

Τι είναι η σκληροθεραπεία ευρυαγγειών;

Είναι η σταδιακή εξάλειψη των ευρυαγγειών με έγχυση σκληρυντικών ουσιών. Οι ουσίες αυτές είναι φάρμακα που προκαλούν ελεγχόμενη βλάβη στις φλέβες που παρουσιάζουν ευρυαγγείες, με συνέπεια την καταστροφή τους και τελικά την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

 

Νικόλαος Τσεκούρας , MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ