Φράγμα Πείρου- Παραπείρου

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Η κατασκευή του έργου του Φράγματος με τις εγκαταστάσεις υδροδότησης τελειώνουν στις 15 Μαΐου εν έτη 2019, 14 χρόνια μετά τη δημοπράτησή του. Είναι έργο μεγαλοπρεπές, μοναδικό στην Ευρώπη, τραπεζοειδούς μορφής, με 50 μέτρα βάσει και στέψη οριζόντια, πλάτους 11,50 μέτρα, μήκους 350 μέτρα όπου εδράζεται τάπητας οδοστρώματος δύο λωρίδων.

Το φράγμα είναι κατασκευασμένο από αδιάβροχο ειδικό αργιλικό έδαφος, οι πλευρές του καλύπτονται οριζόντια από λιθοδομή διατεταγμένων λίθων, ώστε η πλευρά του να παρουσιάζεται από δυτικά ανάγλυφα υπό κλίση, ως να είναι αυλαία θεάτρου, ανάποδου τραπεζοειδούς σχηματισμού.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Με το Φράγμα υλοποιήθηκαν και όλες οι απαιτούμενες κατασκευές επιδομών, δικτύων και υποδομών στήριξης της υδροδότησης των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, ΒΙ.ΠΕ. και είναι σχεδόν τελειωμένες και συγκεκριμένα:

Το Διυλιστήριο επεξεργασίας νερού (Αστερίου) για την τροφοδότηση της ΒΙ.ΠΕ. και δήμων του Νομού Αχαΐας στον χαλύβδινο αγωγό υδροδότησης, από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, του Διυλιστηρίου της Πάτρας Π, συνολικού μήκους 31.560 μ.

Τον χαλύβδινο αγωγό υδροδότησης, από το Διυλιστήριο Αστερίου, της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και δήμων νομού Αχαΐας Μ, συνολικού μήκους 23.890 μ.

Δίκτυα από πολυαιθυλένιο (δευτερεύοντα του αγωγού Μ) για την υδροδότηση οικισμών του νομού Αχαΐας, συνολικού μήκους σαράντα χιλιομέτρων.

Εργασίες εξυπηρέτησης της όδευσης των δικτύων των χαλύβδινων αγωγών και αγωγών πολυαιθυλενίου:

α) κατασκευή σε νέα χάραξη περίπου 3,5 χιλιομέτρων επαρχιακής οδού

β) διάνοιξη σε μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων υφιστάμενου αγροτικού δρόμου

γ) αποκατάσταση οδοστρωμάτων υφιστάμενων επαρχιακών και εθνικών δρόμων.

Κατασκευή δικτύου οπτικών ινών (Τηλεμετρία και αυτόματος έλεγχος αγωγών Υδροδότησης).


 

ΕΜΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ

Στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η έμφραξη του Φράγματος της τεχνητής λίμνης του Αστερίου και θα μένει σε εκκρεμότητα το θέμα της διαχείρισής του. Πιθανόν να γίνουν την ίδια μέρα και τα εγκαίνια για το τέλος της κατασκευής του, με την έναρξη της πλημμύρας της Τεχνητής Λίμνης Αστερίου όπως ονομάζεται.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2016, οι Δήμαρχοι Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου κ. Θάνος Καρπής, απόντος του Προέδρου της ΒΙ.ΠΕ. κ. Πέτρου Μαντά, με απόφασή τους ζήτησαν από το Υπουργείο Υποδομών την σύσταση κρατικού φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου με την γνωστή αιτιολογία του κ. Πελετίδη, ή θα το πάρει το Κράτος ή θα «ματώσουν οι δημότες μας».

Έκτοτε έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, αποφάσεις επί των αποφάσεων και γράφηκαν πολλά εκτός από τις συγκεκριμένες προτάσεις, που έκανε το ΥΠΕΧΩΔΕ λαμβάνοντας υπόψιν και το κόστος μετά συντηρήσεων των αντλιοστασίων που χρησιμοποιεί ο Δήμος Πατρέων για την άντληση του νερού, που είναι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και για την ΒΙ.ΠΕ. περίπου 1,0 εκατ. €, χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα έξοδα που επιβαρύνουν τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Τουτέστιν, με αυτά που πρότεινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τη διαχείριση του Φράγματος, το εξειδικευμένο προσωπικό που θα χρειαστεί, με όλα τα επιπλέον έξοδα, δεν θα υπερβούν το εκατομμύριο, έναντι των 3,5 που ξοδεύονται σήμερα, και όχι μόνο. Γι’ αυτό, ανταποδοτικά ο Δήμαρχος Πατρέων οφείλει να μειώσει και τα δημοτικά τέλη και το κόστος του νερού «για να μην ματώσουν άλλο οι δημότες μας», όπως λέει ο κ. Κ. Πελετίδης.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

Ο κ. Πέτρος Μαντάς Αρχιτέκτων Μηχ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστάσεων ΒΙ.ΠΑ μας εξέφρασε την επιθυμία του όπως και η ΒΙΠΕ ενταχθεί στο σχέδιο διαχείρισης του Φράγματος που πρότεινε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο κατέθεσε την πρότασή του, για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας του δημοσίου κατά τα πρότυπα της ανώνυμης εταιρείας παγίων της ΕΥΔΑΠ Αθηνών που με 51% συμμετέχει το δημόσιο και 49% οι υπόλοιποι φορείς, Περιφέρεια, Δήμοι, ΒΙ.ΠΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο τριών ετών.

Τελικά το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, δεν αφορά μόνο το καθαρά λειτουργικό του μέρος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς λύνει το πρόβλημα Ύδρευσης της Πάτρας για τα επόμενα 100 χρόνια, όπως και της ΒΙ.ΠΕ., και των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας.      

Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προσθέτει ότι, εκτός των παραπάνω πλεονεκτημάτων έγινε και ο διαγωνισμός ιδεών για την χωροταξία, τη χρήση γης και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή γύρω από την τεχνητή λίμνη του Αστερίου του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

 

Διαβάστε επίσης