Βούτσης: Στις 18 Απριλίου στη Βουλή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί στις 18 Απριλίου, το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι «η ολομέλεια θα πάρει απόφαση ώστε σε κλίμακα Ευρώπης να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις» και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μια ιστορική στιγμή που θα δρομολογήσει μια διεθνή συζήτηση και μια διεκδίκηση σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο».

Επίσης ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε πως με έξοδα της Βουλής στις 2 Μαΐου θα εγκαινιαστεί στο Άουσβιτς και ένα μουσείο - έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων του στρατοπέδου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι σημαντικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη «να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη, διότι έχουν αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας οι οποίοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης και στην επέτειο από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη που έγινε στις 30 Μαρτίου 1952, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό αγωνιστικό υπόδειγμα μιας ανθρωποθυσίας» της μετεμφυλιακής περιόδου.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Μπέφα και ενημερώθηκε για τα εκθέματα που περιλαμβάνουν αντικείμενα και ντοκουμέντα από την περίοδο της κατοχής και της αντίστασης στην Θεσσαλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ