Κατάργηση των επαγγελματικών τμημάτων ΤΕΙ: H “ολιγαρκής” λύση της κυβέρνησης για φθήνουσα παιδεία

του ηρακλη ρουπα

Έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι περιπτώσεις πολιτικών τοποθετήσεων της κυβέρνησης, όπου η λεκτική διατύπωση των θέσεων παραπέμπει σε καταστάσεις σουρεαλισμού ή κοινωνικής εμπάθειας. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατή μία διαφορετική ανάγνωση των ενεργειών της όταν πρόκειται για άνευ προγραμματισμού συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων των ΤΕΙ. Ιδρυμάτων που προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Με βάση όμως, τον νέο αναπτυξιακό μύθο περί «ολιγαρκούς αφθονίας», εκτιμώ πως είμαστε σε μία φάση πολιτικής ακρότητας και  εργαλειοποίησης κάθε ενέργειας με στόχο πρόσκαιρο πολιτικό όφελος με κάθε μέσο και τρόπο.

Μπορεί να μην είμαι εξοικειωμένος με την νέα αναπτυξιακή προσέγγιση του κυρίου Τσιπρα, καθώς ως οικονομολόγος ακολουθώ και αναλύω τα δεδομένα με βάση τις κλασικές οικονομικές θεωρίες. Είναι αδύνατον όμως να μην επισημάνω το γεγονός ότι με γνώμονα τις ενέργειες για την κατάργηση τμημάτων των ΤΕΙ, ή όποια αναπτυξιακή βάση της παιδείας αναμένεται να προσεγγίσει περισσότερο μία «ολιγαρκή» προσέγγιση παρά εκείνη της «αφθονίας».

Η ανωτατοποίηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων και η εξίσωση πτυχίων είναι μία διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επηρεάζονται όμως οι σπουδαστές που παρακολουθούν την «σουρεαλιστική αφθονία» τραγικών πολιτικών προσεγγίσεων του Υπουργείου Παιδείας.  Στόχος κάθε πολιτικής για την ανώτατη παιδεία θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη εκείνων που θα μπορούν να συνεισφέρουν από κάθε επίπεδο επιστημοσύνης στην επόμενη μέρα της χώρας.  Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει διάθεση ανάδειξης της αριστείας και κατ΄ επέκταση της επιστημοσύνης. Στοιχεία όμως, που βρίσκονται εκτός της σημερινής φιλοσοφίας του υπουργείου παιδείας.

Η πρόταση της κυβέρνησης για σαλαμοποίηση των πτυχίων και εξίσωση ανόμοιων δυνατοτήτων, με βάση την παραπάνω λογική, είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Το εγχείρημα σίγουρα αναδεικνύει προχειρότητα και κίνητρα βασισμένα στην πολιτική επιβίωση μίας κυβέρνησης που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πεδίο λαϊκισμού ακόμα και στην ανώτατη παιδεία. Λάθη όμως που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πρόσφατο άλλωστε είναι το σχέδιο «Αθηνά» που κατέδειξε πως κινήσεις άνευ σοβαρού προγραμματισμού και συναίνεσης του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας οδηγούνται σε προβληματικές καταστάσεις σε βάρος της εξελικτικής δυνατότητας της παιδείας. Κυρίως όμως των φοιτητών.

Αν δεν μπορεί το υπουργείο παιδείας να αντιληφθεί πως η βάση ανάδειξης της αποτελεσματικότητας ειδικών σχολών είναι η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, τότε σίγουρα δεν έχει την δυνατότητα να παράξει πολιτική ουσίας για την παιδία. Κυρίως όμως δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί την ανάγκη εξειδικευμένης και πολυεπίπεδης προσέγγισης των σχολών των ΤΕΙ που χαρακτηρίζονται περισσότερο ως επαγγελματικές σχολές λόγω της άμεσης διασύνδεσης με τα αντίστοιχα επιμελητήρια και την αγορά εργασίας.

Το ΤΕΙ Λογιστικής είναι ανάγκη να παραμείνει αυτόνομο και ενσωματωμένο στο Πανεπιστήμιο. Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει την απώλεια κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος των φοιτητών για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα αναδεικνύεται από τον τεχνολογικό εξοπλισμό των τμημάτων λογιστικής του ΤΕΙ καθώς και προγράμματα λογιστικών εφαρμογών στα οποία φοιτητές με την μορφή ασκήσεων προσομοίωσης αποκτούν την απαραίτητη πρακτική άσκηση  για να μπορούν να εργασθούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Ένα πλεονέκτημα που στερούνται επί της ουσίας οι φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Κατά συνέπεια με απλή λογική καθίσταται εμφανές πως η μη κατάργηση του τμήματος λογιστικής του ΤΕΙ όχι μόνον θα διατηρούσε τα πλεονεκτήματα, αλλά επιπρόσθετα θα ενίσχυε την δυνατότητα πρόσβασης της αγοράς εργασίας των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας. Αλήθεια η Πρύτανης επί των θεμάτων αυτών δεν έχει θέση; Αν έχει γιατί δεν έχει διατυπωθεί παρά παραμένοντας βουβή παρατηρητής μίας συντελούμενης  υποβάθμισης του συνολικού αφηγήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας αρκείται στο να πρυτανεύει. Εκτός …λογικής;



                                                                                                                 
                              
  

 

 

Διαβάστε επίσης