Πέτρος Ψωμάς για ΔΕΥΑΠ: "Ιδιόρρυθμος απολογισμός και εκκρεμή ερωτήματα"

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ "ΣΠΙΡΑΛ"

Τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για τη ΔΕΥΑΠ αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015 κι αυτή η παράλειψη προκαλεί ερωτηματικά, σχολίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς, αναφερόμενος στον απολογισμό πεπραγμένων της Επιχείρησης.

Η πλήρης δήλωση του Πέτρου Ψωμά έχει ως εξής:

«Παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες ο απολογισμός των πεπραγμένων της ΔΕΥΑΠ.

Η παρουσίαση είχε μια ιδιορρυθμία. Έγινε από τους διευθυντές της Επιχείρησης και όχι από τη δημοτική αρχή και το Δ.Σ. που, κατά πλειοψηφία, διορίστηκε από τη δημοτική αρχή. Πρόκειται για επιλογή επιεικώς «ιδιόρρυθμη» αφού τον απολογισμό προς τους δημότες τον οφείλει πάντα ο πολιτικά υπεύθυνος και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εν τούτοις, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΠ αποτελεί το μονοπώλιο στις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, αποτελεί δε τη σημαντικότερη δημοτική επιχείρηση, το “σπιράλ” κρίνει αναγκαία την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για την Επιχείρηση, το παρόν και το μέλλον της.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση είναι απαραίτητο να αναρτηθούν τα οικονομικά στοιχεία για τις χρήσεις και των επομένων ετών, ενώ παραμένει εκκρεμές το ερώτημα γι’ αυτήν την παράλειψη.

Επί πλέον η ΔΕΥΑΠ οφείλει σαφείς εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου αποχέτευσης (μεγάλο τμήμα της Πάτρας εξακολουθεί να καλύπτεται από το απαρχαιωμένο παντοροϊκό σύστημα) αλλά και για τις καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού. Στα ζητήματα αυτά απαιτούνται σαφή χρονοδιαγράμματα και ρητές δεσμεύσεις.

Τέλος, το “σπιράλ” υπογραμμίζει την σταθερή του θέση: Η ΔΕΥΑΠ οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση και λειτουργία του φράγματος Αστερίου (Πείρος-Παραπείρος) αναπτύσσοντας στο έπακρο τον ρόλο της σε όλα τα στάδια της συγκέντρωσης, διύλισης και διανομής του νερού προς τους δημότες».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ