Ο «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης» βρήκε πίνακα του Πικάσο που είχε κλαπεί 20 χρόνια πριν

Ξαναχτύπησε ο Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης, γνωστός «Ιντιάνα Τζόουνς της Τέχνης», ο οποίος εντόπισε αυτή τη φορά έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κλαπεί από τη θαλαμηγό του Σαουδάραβα σεΐχη Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh στη Γαλλική Ριβιέρα το 1999.

Ο Άρθουρ Μπραντ είπε ότι επέστρεψε το αριστούργημα του 1938 με τίτλο «Πορτραίτο της Ντόρα Μάαρ», γνωστό και ως «Γυναικείο Μπούστο» (Ντόρα Μάαρ), σε μια ασφαλιστική εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Δύο δεκαετίες μετά την κλοπή και χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη του έργου, η γαλλική αστυνομία έφτασε σε αδιέξοδο και το πορτραίτο, το οποίο κάποτε κοσμούσε το σπίτι του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου -μέχρι τον θάνατό του το 1973- θεωρήθηκε ότι χάθηκε για πάντα.

Ωστόσο μετά από αναζήτηση τεσσάρων ετών, η οποία οδήγησε στον ολλανδικό υπόκοσμο, δύο μεσάζοντες εμφανίστηκαν πριν από δέκα μέρες στο σπίτι του Μπραντ στο Άμστερνταμ με το κλεμμένο έργο.

«Είχαν τον Πικάσο, που σήμερα εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ, τυλιγμένο με κόλλες χαρτί μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών», είπε ο Μπραντ στο AFP.

Η Ντόρα Μάαρ, γεννημένη το 1907 ως Θεοδώρα Μάρκοβιτς, ήταν διάσημη φωτογράφος και καλλιτέχνης. Ήταν ερωμένη και μούσα του Πικάσο επί επτά χρόνια. Το πορτρέτο βρισκόταν στο σπίτι του ζωγράφου μέχρι τον θάνατό του το 1973.

Εκείνη πέθανε το 1997 σε ηλικία 89 ετών

Ο Μπραντ είχε γίνει ξαναγίνει «πρωτοσέλιδο» πέρυσι, όταν ανακάλυψε βυζαντινό ψηφιδωτό του Αγίου Μάρκου, το οποίο είχε κλαπεί από τον ναό της Παναγίας της Κανακαριάς, στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη της Αμμοχώστου.

Η φήμη του Μπραντ που ανακαλύπτει χαμένα καλλιτεχνήματα, έφτασε στο απόγειό της το 2015 όταν ανακάλυψε τα Άλογα του Χίτλερ, δύο μπορύτζινα αγάλματα που κοσμούσαν την είσοδο της Καγκελαρίας επί των ημερών του Γερμανού δικτάτορα.

Για δεκαετίες, τα χάλκινα αγάλματα, έργα του ναζιστή καλλιτέχνη, Γιόζεφ Τόρακ, είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης από τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και βρέθηκαν σε αποθήκη στη Ρηνανία - Παλατινάτο.