Νέα Ζηλανδία: Παράνομη η κατοχή και διανομή του «μανιφέστου» του δράστη

23/03/2019 | 07:52

Η κατοχή είτε η διανομή του «μανιφέστου» του λευκού εθνικιστή που σκότωσε 50 ανθρώπους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κράιστσερτς κρίθηκε παράνομη στην Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος σε ζητήματα λογοκρισίας Ντέιβιντ Σανκς.

Ο Σανκς χαρακτήρισε επισήμως το έγγραφο των 74 σελίδων που φέρεται να συνέταξε ο τρομοκράτης, δράστης των πολύνεκρων επιθέσεων σε δύο τεμένη «ανάρμοστο», καθιστώντας αδίκημα την «κατοχή ή τη διανομή» του.

«Άλλοι αναφέρονται σε αυτή τη δημοσίευση ως ένα ‘μανιφέστο’, αλλά εγώ το θεωρώ ένα άξεστο φυλλάδιο που προάγει τον φόνο και την τρομοκρατία. Είναι ανάρμοστο με βάση την νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας», υπογράμμισε ο Σανκς σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατηγοροποίηση αυτή του εγγράφου από τις κρατικές αρχές, αποτελεί ένα «αιτιολογημένο όριο στην ελευθερία της έκφρασης».

«Υπάρχει μια σημαντική διάκριση που πρέπει να γίνει μεταξύ ‘εκφράσεων μίσους’ που μπορεί να απορρίπτονται από πολλούς ορθώς-σκεπτόμενους ανθρώπους αλλά είναι νόμιμο να διατυπώνονται, αλλά αυτού του είδους η δημοσίευση σκοπίμως συντάχθηκε για να εμπνεύσει τον φόνο και την τρομοκρατία», τόνισε ο Σανκς. «Υπερβαίνει τα όρια».

Λεπτά πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του, ο φερόμενος δράστης κοινοποίησε στο διαδίκτυο ένα έγγραφο το οποίο έστειλε στην πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές έκριναν επίσης παράνομο το 17λεπτο βίντεο που ανήρτησε ο τρομοκράτης καταγράφοντας ζωντανά τις επιθέσεις του.

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ