Σόιμπλε: Πρότεινα Grexit to 2015 και παραλίγο να παραιτηθώ

Πολύ κοντά στην παραίτηση από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έφτασε το 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, επειδή δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιό του για προσωρινό Grexit.

Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τόνισε πως η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε πως όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα μας, έπρεπε να βγει για 10 χρόνια από την ευρωζώνη.

Αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, το διαστημα 2009-2011, ο Σόιμπλε επεσήμανε πως του είπε ότι «πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Oι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ελληνική οικονομία επρόκειτο να είναι δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για κάτι τέτοιο».

Μιλώντας για την κρίση της ευρωζώνης ο άλλοτε «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας σημείωσε πως το αρχικό λάθος ήταν να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς «κοινή πολιτική οικονομίας, απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

«Οι πατέρες του ευρώ είχαν αποφασίσει ότι εάν περίμεναν την πολιτική ένωση να γίνει πρώτα θα περίμεναν για πάντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για μεγαλύτερη πολιτική ένωση είναι τώρα πολύ χειρότερες από ό,τι στο παρελθόν. «Η κατασκευή της Ε.Ε. έχει αποδειχθεί αμφίβολη», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε την κριτική ότι η λιτότητα προκάλεσε την άνοδο του λαϊκισμού. «Οι υψηλότερες δαπάνες δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η βασική αιτία έγκειται στη μαζική μετανάστευση και στις ανασφάλειες. Ποια ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αυτό το πρόβλημα; Ακόμα και η Σουηδία», επεσήμανε.

naftemporiki.gr