Στο περιθώριο η Μέι - Τελευταία ευκαιρία από την ΕΕ

Βρετανικά ΜΜΕ

Μπορεί οι 27 να έδωσαν το πράσινο φως για παράταση του Brexit, όπως ήθελε η Τερέζα Μέι, αλλά με την προθεσμία των τριών εβδομάδων ο βρετανικός Τύπος βλέπει την πρωθυπουργό της χώρας αποδυναμωμένη.

Σύμφωνα με τους Times η Μέι έχει τώρα «μια τελευταία ευκαιρία».

Η ΕΕ της έδωσε μια «γραμμή ζωής», που συμφωνήθηκε «μετά από κόντρες σχεδόν επτά ωρών», γράφει σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έδωσαν τελεσίγραφο δύο επιλογών: «Η Βρετανία θα αναγκαστεί να αποφασίσει ανάμεσα σε ένα άτακτο Brexit ή σε μια συμμετοχή στις ευρωεκλογές».

«Το Brexit καθυστερεί», αναφωνεί η Daily Mail τονίζοντας ότι «μετά από πολύωρες, έντονες διαπραγματεύσεις» η Μέι και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν σε μια παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης «μέχρι τις 22 Μαϊου, εφόσον επικυρώσει η Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία της Μέι ή μέχρι τις 12 Απριλίου σε αντίθετη περίπτωση».

Για τον Guardian «η Μέι απέτυχε στο αίτημά της, η ΕΕ αναλαμβάνει τον έλεγχο για την ημερομηνία του Brexit». Και όπως υπογραμμίζει η επιθυμία της πρωθυπουργού για τρίμηνη παράταση του διαζυγίου δεν έπεισε. «Απέτυχε παταγωδώς να δώσει μια απάντηση τι θα κάνει αν οι βουλευτές απορρίψουν εκ νέου τη συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συντηρητική Daily Telegraph, που υποστηρίζει σθεναρά το Brexit, σημειώνει: «H EE αναλαμβάνει τον έλεγχο για το χρονοδιάγραμμα του Brexit, έβαλαν στο περιθώριο τη Μέι». Σχολιάζει ότι η ΕΕ εντείνει την πίεση απορρίπτοντας την επιθυμία της πρωθυπουργού και καθιστώντας την 12η Απριλίου σε «ημέρα αποφάσεων αν αποτύχει για τρίτη φορά το σχέδιό της» και σημειώνει ότι η Μέι θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα στους Τόρηδες.

Για τους Financial Times η Μέι βρίσκεται ενώπιον μιας «εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» καθώς η ΕΕ παίζει πόκερ με τη «γκιλοτίνα του Brexit. Ενώ σε σχόλιό της για τον «εφιάλτη του Brexit», αναφέρει ότι η «Μέι παίζει ρωσική ρουλέτα με τη Μεγάλη Βρετανία»