Το περί "λιτού βίου" ανάγνωσμα...

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Ακόμα και οι ανά την υφήλιο πέτρες γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία είναι καταναλωτική και ελάχιστα παραγωγική.  Αυτός ήταν εξάλλου ένας από τους κύριους λόγους της υπαγωγής της σε μνημόνια για να αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία. Είναι γνωστό επίσης στους επαίοντες. ότι η δομή κ αι λειτουργία μιας οικονομίας δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη, ενώ η απαιτούμενη αλλαγή δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει η αναγκαία για τον σκοπό αυτόν πολιτική βούληση. Και αυτή η τελευταία προκειμένου περί αναπτυξης καί επενδύσεων,είναι είδος εν ανεπαρκεία στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς λοιπόν,επενδύσεις και πραγματική αναπτυξη, δεν είναι θέματα που απασχολούν τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν την ενδιαφέρουν οι μετασχηματισμοί και οι μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ατζέντα της προέχει η παραμονή στην εξουσία και η δημιουργία προϋποθέσεων για γρήγορη επιστροφή σ΄αυτήν σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας.

Στο πλαίσιο αυτό,  το σημερινό κυβερνητικό σχήμα,εχοντας την κοινοβουλευτική στήριξη μιάς ομάδας έξη βουλευτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ,εφαρμόζει μιά πολιτική παροχών και υποσχέσεων, που θα επιδεινώσει τη θέση της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να καταφεύγουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο.Κανείς δεν θέλει να καταλάβει οτι με την υπερφορολόγηση που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος πρός το Δημόσιο,στήν ουσία βγαζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.Διότι σκοτώνουμε τη ζήτηση,περί της οποίας κόπτονται τα αριστερα κόμματα σε ολοκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η χώρα υστερεί σοβαρά σε επενδύσεις και το παραγωγικό της δυναμικό χάνει έδαφος σε ανταγωνιστικότητα και καινοτομικές επιδόσεις. Πέρα από τις υποσχέσεις για παροχές ετσι,η κυβερνητική πολιτική είναι  και αντιπαραγωγική.Και αυτό ειναι πλέον ορατό στις αγορές,αλλά και στούς διεθνείς οργανισμούς.

Βλέπουν ξεκάθαρα πλέον οτι στην Ελλάδα,η σημερινή κυβερνηση,δεν εχει προβλέψεις για ξένα κεφάλαια που θα πέσουν στην αγορά ή για επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα απο μέρος της ισχνής εσωτερικής αποταμίευσης. Δεν προβλέπει πουθενά η κυβερνητική πολιτική νέο πλούτο, εκτός από τους φόρους.

Οι προβλέψεις γιά αυξημένα εσοδα απο  τον τουρισμό και τις εξαγωγές είναι ευχολόγια. Διότι δεν παίρνουν υπ΄όψιν ότι με προβληματικές τράπεζες δεν υπάρχει χρηματοδότηση των μονάδων για να συνεχίσουν τις εξαγωγές. Οσο γιά τα έσοδα του τουρισμού, τη μερίδα του λέοντος τη νέμονται τα μεγάλα ξένα τουριστικά πρακτορεία και οι εταιρίες που έχουν φτιάξει στην Κύπρο τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα!

Και οι μεν φόροι είναι πλούτος για τις κυβερνήσεις, για το κράτος, αλλά δεν είναι για τους πολίτες,αν δεν μοιράζονται σε αυτούς μεσω φερέγγυων κοινών υπηρεσιών Οι φόροι, που συλλέγει το κράτος είναι πολλαπλάσιοι και επιστρέφει στους πολίτες ένα μικρό ποσοστό υπό μορφή θριαμβευτικής ελεημοσύνης, που την ονομάζει κοινωνική πολιτική υπέρ των πολιτών. Σου παίρνω με το ζόρι πέντε, σου δίνω πίσω ένα και να μου έχεις και ευγνωμοσύνη!Κατα τα λοιπά με το περισσευμα πληρώνεται το πελατειακό κράτος,ητοι τα 3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι,που συντηρουνται απο όσους Ελληνες εργάζονται!!!

Για μιαν ακόμη φορά έτσι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στηρίζει την οικονομική πολιτική στην κατανάλωση, η οποία κάθε φορά που ανεβαίνει κερδισμένες βγαίνουν οι εισαγωγές και όχι η εγχώρια παραγωγη.

Αρκεί να δει κανείς την άνοδο στις πωλήσεις αυτοκινήτων και αμέσως γίνεται ξεκάθαρη η εικόνα για το αύριο της οικονομίας και της χώρας.

Την ίδια ώρα για μίαν ακόμη φορά μεγαλώνει ο δημόσιος τομέας, ο οποίος από 600.000 υπαλλήλους το 2015, τώρα οδεύει προς τις 700.000, αριθμός που σύντομα θα  επηρεάσει αρνητικά και τις αγορές. Θα αποτελέσει όμως και σοβαρό πρόβλημα δημοσιονομικής φύσεως γιατί ο νέος αυτός α πληθυσμός από κάπου θα πρέπει να πληρώνεται.

 

Μέσα σε παρόμοιο σκηνικό, λοιπόν, με δεδομένα επίσης την πλήρη απαξίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, η Ελλάδα αντί να αντλήσει διδάγματα από την υπαγωγή της σε οκταετή.. μνημονιακή επιτήρησηστην ουσία προετοιμάζει τις προσεχείς της περιπέτειες., που αυτή τη φορά ίσως να είναι άνευ επιστροφής.Διότι οταν οι καιροί αλλάζουν αλλά καποιοι δεν θέλουν να αλλάξουν μυαλά.τότε υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβάρο.Αυτός είναι και ο λόγος που προληπτικά ο κύριος πρωθυπουργός μας κάνει λόγο για «ολιγαρκή αφθονία»,δείχνοντας οτι εχει πάρει διαζύγιο και από την ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε επίσης