Η διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ των γονιών

ολα οσα πρεπει να γνωριζετε

Η σύγκρουση μπορεί να ξεκινά από μικρές διαφωνίες μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας και να φτάνει σε σωματική βία. Η σύγκρουση όμως μπορεί να κρύβεται και πίσω από την άβολη σιωπή, το θυμό και την εχθρικότητα. Πρόκειται για κάτι πολύ φυσιολογικό. Και αναπόφευκτο. Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστείτε.

Η γόνιμη σύγκρουση είναι καλή για εσάς, τη σχέση αλλά και τα παιδιά σας. Όταν εσείς και ο σύντροφός σας μιλάτε για τις διαφορές και βρίσκετε λύσεις, είναι πιο πιθανό να νιώσετε θετικά, χαρούμενοι και ότι λαμβάνετε υποστήριξη. Επίσης αυτό δυναμώνει τη σχέση. Από την άλλη, όταν τα παιδιά βλέπουν ότι δουλεύετε μαζί πάνω στην επίλυση προβλημάτων, μαθαίνουν τις πολύτιμες δεξιότητες της ζωής και το πώς να λύνουν τα προβλήματα αποτελεσματικά.

Συμβουλές για τη διαχείριση των συγκρούσεων

Μην μαλώνετε έντονα μπροστά στα παιδιά
Κρατήστε τις θερμές συζητήσεις εντός σπιτιού
Βρείτε χρόνο να συζητήσετε για τα σημαντικά θέματα όταν τα παιδιά δεν είναι παρόντα
Να μιλάτε με ευγένεια και σεβασμό
Να περιμένετε να ολοκληρώσει ο άλλος
Να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας
Να προσπαθείτε να καταλάβετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να δείχνετε ενσυναίσθηση

 

Ενημερώστε τα παιδιά ότι δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να τους εξηγείτε τα πάντα γιατί κάποια θέματα αφορούν μόνο τους ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για εσάς, όσο και για το σύντροφό σας, να περνάτε όμορφες στιγμές με τα παιδιά. Δώστε τους θετική προσοχή και πολλή ενθάρρυνση σε ό,τι κάνουν. Γενικότερα, κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία μαζί τους.

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τη γονική σύγκρουση; Τα επηρεάζει πολύ αρνητικά όταν οι γονείς δεν επιλύουν τις διαφορές τους και τσακώνονται συνέχεια. Η σοβαρή και συχνότατη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά αντιδρούν με κλάματα και κρίσεις, τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι ανυπάκουα και δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, ενώ οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή/και κατάθλιψης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης