Υπό παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ δραστηριότητες 10 Λιμένων με της Πάτρας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκχωρεί το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων 10 Περιφερειακών λιμένων της χώρας, αυτό της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας. Παράλληλα με την ψήφιση αυτού του νόμου κυρώνονται όλες οι παλιές συμβάσεις παραχώρησης και των δέκα περιφερειακών λιμένων, συμπεριλαμβανομένου και του παλιού λιμένα της Πάτρας.

Η αρχή των υποπαραχωρήσεων στους περιφερειακούς λιμένες θα γίνει με τους λιμένες της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας στη συνέχεια και οπωσδήποτε μετά το 2020, αναμένεται να ακολουθήσει η αξιοποίηση των λιμένων Ηρακλείου, Πάτρας, Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας.

Σαφώς χρειάζεται κάποια προεργασία από τον ΟΛΠΑΤΡΩΝ γνωμοδοτικού περιεχομένου για την προσέλκυση επενδυτών για δραστηριότητες προσαρμοσμένες στη φύση του λιμένα και προ παντός της περιοχής, της ενδοχώρας του.

Από τη στιγμή που οι δραστηριότητες του παλιού λιμένα της Πάτρας, προ παντός οι ταξιδιωτικές, μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας, οι υποδομές στην παραλιακή ζώνη γιαυτή τη χρήση, παρέμειναν οι ίδιες και ανεκμετάλλευτες, όπως και αυτές των οδών Όθωνος Αμαλίας και Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΓΓΟΣ

Το μεσαίο Τμήμα του παλιού Λιμένα Πατρών, από την προβλήτα της Αγίου Νικολάου (Μόλος) έως αυτήν της Άστιγγος, εκτάσεως περίπου 75 στρέμματα, θα μπορούσε να φιλοξενήσει δραστηριότητες Μαρίνας διερχομένων τουριστικών σκαφών από  μικράς έως και μεσαίας χωρητικότητας.

Οι διαθέσιμες χερσαίες υποδομές των παράπλευρων οδών προς το παλιό λιμάνι καθώς και εκείνες που έγιναν επί Προεδρίας στον ΟΛΠΑ κ. Γιάννη Δημαρά στη Λιμενική Ζώνη, ο Φάρος, καταστήματα Φάρου και Μόλου Αγ. Νικολάου, Μαρίνας κ.λπ. και όλα τα περίπτερα που μπορούν να γίνουν εσωτερικά του κιγκλιδώματος της περίφραξης θα είναι υπεραρκετά για την εξυπηρέτηση ταξιδιωτών και πληρωμάτων των σκαφών.

Αξιοθέατα στην Πάτρα για ιστορικές διαδρομές Αρχαιοτήτων είναι αρκετές, Μυκηναϊκής εποχής, Ρωμαϊκής, Ελληνιστικής ως και Βυζαντινής, μόνο που για να τα επισκεφτεί κάποιος χρειάζεται να κάνει δαιδαλώδη περάσματα που είναι επί το πλείστον και ακατάλληλα.

Μετά βεβαιότητος θα απαιτηθούν και συνεργίες με δράσεις που αφορούν τον λιμένα του Κατακόλου εφόσον και όταν κατασκευαστεί η επέκταση της Ολυμπίας οδού και από Πάτρα φτάσει σε Πύργο και Ολυμπία και το τρένο της Προέκτασης του Προαστιακού για να φτάσει και αυτό μέχρι τον Πύργο και Ολυμπία. Επειδή όλα αυτά τα δίκτυα επικοινωνίας είναι στα σκαριά, πρέπει οι ιθύνοντες, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατασκευής τους.             

Ο λιμένας του Κατακόλου παρότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την Αρχαία Ολυμπία, εν τούτοις δεν ενδείκνυται για Μαρίνα πλοιαρίων μικρής χωρητικότητας, παρά μόνο για πολυώροφα κρουαζιερόπλοια κι αυτά περιορισμένου αριθμού προσάραξης.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ