Απειλές Β. Κορέας με νέες δοκιμές πυραύλων

Δύο εβδομάδες μετά την άγονη κατάληξη της συνόδου κορυφής Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, η προοπτική ολοσχερούς κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και επιστροφής στη σκληρή αντιπαράθεση επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη.

Με δηλώσεις της σε ξένους δημοσιογράφους στην Πιονγιάνγκ, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «κλώτσησαν μια χρυσή ευκαιρία» στο Ανόι και απείλησε ότι η χώρα της ενδέχεται να επιστρέψει στο βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, ούτε είμαστε πρόθυμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις αυτού του είδους», δήλωσε η Τσόε. Σύμφωνα με την αξιωματούχο, υπεύθυνοι για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Ανόι ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον οποίο παρομοίασε με «γκάνγκστερ», και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Πάντως, η Τσόε φρόντισε να εξαιρέσει τον πρόεδρο Τραμπ, σημειώνοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Κιμ «εξακολουθεί να είναι καλή και η μεταξύ τους χημεία είναι κατά μυστήριο τρόπο καταπληκτική» – δήλωση που αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο επανάληψης των διαπραγματεύσεων. Η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει από την επομένη του ναυαγίου στο Ανόι ότι σκέφτεται να επιστρέψει στις δοκιμές, απογοητευμένη από την άρνηση της Ουάσιγκτον να ελαφρύνει, τουλάχιστον, τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει, σε αντάλλαγμα για τα μέτρα καλής θέλησης που μονομερώς έλαβε η ίδια.

«Με πρακτικό πνεύμα»

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον στις προειδοποιήσεις της Πιονγιάνγκ ήταν συγκρατημένη. Ο Μάικ Πομπέο παρατήρησε ότι και στο παρελθόν οι Βορειοκορεάτες τον είχαν αποκαλέσει «γκάνγκστερ», αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να προσέλθουν «με πρακτικό πνεύμα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι ο Κιμ είχε δεσμευθεί για μορατόριουμ πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών και ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Από την πλευρά του, ο Μπόλτον αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Τσόε για το Ανόι «μη ακριβείς».

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε η Νότια Κορέα, η κυβέρνηση της οποίας έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ και ομαλοποίησης της κατάστασης στη χερσόνησο. Σε ανακοίνωση της προεδρίας, τονίζεται ότι οι δηλώσεις Τσόε δεν πρέπει να αποθαρρύνουν όσους επιθυμούν την εξομάλυνση και επιβεβαιώνεται η θέση της Σεούλ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης είχε γνωστοποιήσει ότι ματαιώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των δύο κορεατικών κρατών στη μεθοριακή ζώνη, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της.

Στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάν κάλεσε τη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδείξουν υπομονή και να επιστρέψουν στον διάλογο για την αποπυρηνικοποίηση. Ανάλογη ήταν η στάση της Μόσχας, σύμφωνα με τη χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.