Πάτρα: Οι “EsperCanto”, ένα νέο γυναικείο φωνητικό σύνολο δίνει συναυλία

Ένα νέο χορωδιακό σχήμα δημιουργήθηκε στην πόλη της Πάτρας και η ονομασία του είναι “EsperCanto”, θέλοντας να δηλώσει την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής (Esperanto: διεθνής γλώσσα επικοινωνίας & Canto: τραγούδι).

Το σχήμα EsperCanto μετρά λίγους μόλις μήνες αφότου γεννήθηκε. Δημιουργήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και το διευθύνει η Μαρίνα Ρετσκάλοβα ενώ στο πιάνο συνοδεύει η Νίνα Μεταξά.

Μάλιστα την προσεχή Κυριακή 17/3/2019 στις 11 το πρωί το συγκεκριμένο σύνολο θα πραγματοποιήσει μία συναυλία στον Καθολικό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα.

Οι EsperCanto είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο, αποτελούμενο από χορωδούς με πλούσια εμπειρία στο χορωδιακό τραγούδι και με κοινό ενδιαφέρον τη μουσική εκτέλεση έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από όλες τις μουσικές εποχές, με ιδιαίτερη, όμως, προτίμηση σε κλασικούς συνθέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του συνόλου είναι πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι μουσικοί.

Έργα Buxtehude, Pergolesi, Bach, Mozart, Rossini, Mendelssohn, Tchaikovsky, Faure, Saint-Saens, Rachmaninov, Poulenc, Britten, Rutter, Chillcot, Δροσίτης, Χαλιάσσας, κ.α., συνθέτουν ένα ρεπερτόριο που φιλοδοξεί να μας μυήσει στον υπέροχο κόσμο της κλασικής χορωδιακής μουσικής, όπως με ενθουσιασμό αναφέρουν τα μέλη του φωνητικού συνόλου EsperCanto.

Το σύνολο EsperCanto όπως προείπαμε, διευθύνει η Μαρίνα Ρετσκάλοβα, η οποία έχει γεννηθεί στην Ρωσία και σπούδασε στο καλλιτεχνικό σχολείο του Ιρμπίτ όπου πήρε πτυχίο στο πιάνο & στην διεύθυνση χορωδίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο μουσικό κολλέγιο του Ασμπέστ όπου πήρε δίπλωμα με ειδικότητα διεύθυνσης χορωδίας, καλλιτεχνικού συνόλου και δασκάλα μουσικής.

Ακολουθούν ανώτατες σπουδές στην Ρωσική ακαδημία μουσικής Gnesins στην Μόσχα, απ' όπου αποφοιτεί με αριστείο δίπλωμα και ειδίκευση διευθυντή χορωδίας και καθηγήτριας διεύθυνσης ακαδημαϊκής χορωδίας.

Η Μαρίνα Ρετσκάλοβα έχει πάρει δίπλωμα μονωδίας από την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών.

Παρακολούθησε και master classes φωνητικής με τους V. Osipov, V. Borisov, V. Levko, E. Obraztsova, Δ.Τηλιακό.

Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς διεύθυνσης χορωδίας και έχει συμπράξει με τους: V. Minin, V. Polyansky, G. Dmitryak, Θ. Κουρεντζή, T. Zanderling, M. Gorenshtein.

Έχει διευθύνει εκκλησιαστικές, παιδικές και φοιτητικές χορωδίες ενώ έχει εργαστεί και ως δασκάλα μουσικής, καθηγήτρια θεωρητικών και μουσικών συνόλων. Το 2008 δημιούργησε το Φωνητικό Σύνολο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών και είχε τη διεύθυνσή του έως το 2018.

Έχει δώσει ρεσιτάλ ως σολίστ σοπράνο σε Ελλάδα και Ρωσία. Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΚΠΙΣΝ), στο θέατρο Ολύμπια, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων Πατρών, στο Moscow International Performing Arts Center, στο Tchaikovsky Concert Hall στην Μόσχα και αλλού.

Συνεργάζεται με τις χορωδίες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διαβάστε επίσης