Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί που διεκδικούν φέτος το βραβείο Χορν

Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά βραβεία Χορν που απονέμονται κάθε χρόνο  για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το επαμειβόμενο βραβείο είναι ο σταυρός που φορούσε ο αείμνηστος ηθοποιός, ο οποίος συνοδεύεται από περγαμηνή, ενώ χρηματοδοτείται από τον Γιάννη Χορν.

Οι φετινοί 4 υποψήφιοι για το βραβείο της θεατρικής σεζόν 2017-2018 είναι οι ακόλουθοι:

Θάνος Λέκκας, για τον ρόλο του Νάνκι-Που στην όπερα «Ο Μικάδος» των Ουίλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (Εθνική Λυρική Σκηνή /Εναλλακτική Σκηνή).

Ο Θάνος Λέκκας γεννήθηκε 1987. Σπούδασε Βιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στο Ωδείο Αθηνών. Ως φοιτητής δραματικής σχολής συμμετείχε στην παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Η Σχεδία της Μέδουσας σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Αμάλιας Μπένετ. Έχει παίξει στις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, Οι Απόψεις ενός Κλόουν σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και κίνηση Αμάλιας Μπένετ και Ιππόλυτος σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, μουσική Τάκη Φαραζή και κίνηση Μαριάννας Καβαλιεράτου. Έχει παίξει στη μουσική κωμωδία της Εμμανουέλας Αλεξίου Επαναστατική οργάνωση Klein Mein σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη. Έχει εργαστεί ως βοηθός του Κων. Αρβανιτάκη στην παράσταση του θεάτρου Χώρα Τα Μούτρα. Συμμετέχει στη παιδική παράσταση του Θεάτρου Πόρτα Πιάνω Παπούτσι πάνω στο Πιάνο της ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.

Μιχάλης Πανάδης, για τον ρόλο του Έντουαρντ στον «Φεγγίτη» του Ντέιβιντ Χέαρ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη (Εμπορικόν).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2012). Από το 1998 έως το 2009 παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τις ομάδες ''Δρόμος με Δέντρα'' της Μάρθας Φριντζήλα και ''Grasshopper'' της Σοφίας Βγενοπούλου σε έργα των: A. D. Musset, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Λ. Χρηστίδη, G. G. Marquez, Γ. Τσίρου. Έχει μεταφράσει και σκηνοθετήσει τα έργα: ''Festen (Οικογενειακή γιορτή)'' του T. Vinterberg και ''Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες'' του R. W. Fassbinder στο Baumstrasse, και το ''Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι'' του B. M. Koltes στο Βυρσοδεψείο. Από το 2012 μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την ομάδα ''Grasshopper Youth'' στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Έχει γράψει μουσική για έξι παραστάσεις. Φέτος συνεργάζεται με την Ε. Σκότη και το θέατρο Επί Κολωνώ, με τη Μ. Πάσσαρη και το θέατρο οδού Κεφαλληνίας, με τη Σ. Βγενοπούλου και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και με τον Γκάυ Στέφανου και το Μέγαρο Μουσικής.

 

- Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, για τον ρόλο του Ορφέα στο «Ορφέας κι Ευρυδίκη» σε σκηνοθεσία -σύνθεση κειμένου του Δημήτρη Μπογδάνου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Δείγμα της δουλειάς του είναι οι παραστάσεις Ορφέας & Ευριδίκη (2017), Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) (2016), Ορφέας & Ευριδίκη (2018), Άνιμαλς (2015), Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ (2016), Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) (2017).

Μιχάλης Συριόπουλος, για τον ρόλο του Καντίντ στο «Καντίντ ή η αισιοδοξία» του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα) και για τον ρόλο του Κίμωνα στην «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (Φεστιβάλ Αθηνών/ Πειραιώς 260).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας δραματικής σχολής σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος με υποτροφία και του θεατρικού εργαστηρίου «Σοφούλη». Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Θωμάς Μοσχόπουλος, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Τάσος Ράτζος, Πέμη Ζούνη, Σωτήρης Χατζάκης, Γιάννης Βούρος, Γλυκερία Καλαιτζή, Αναστασία Κουμίδου, Ισίδωρος Σιδέρης, Νίκος Βουδούρης, Έφη Δρόσου, Σοφία Καρακάντζα, Αντώνης Καλογρίδης, Γιάννης Ιορδανίδης στο κ.θ.β.ε. ,την  πειραματική σκηνής της τέχνης, την ομάδα passatempo, το δη.πε.θε. Βέροιας κ.α. στις παραστάσεις «Αγγέλα», «ο γλάρος», «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», «Η αρρώστια της νιότης», «παραμύθια στο ασανσέρ», «βυσσινόκηπος», «Ειρήνη», «το όνειρο του σκιάχτρου», «Η όπερα του ζητιάνου», «Ορφέας vision», «Αθώοι ψεύτες», «τρεις αδελφές», «το σκλαβί», «Σ' εσάς που με ακούτε», «Αντιγόνη», «Ματωμένος γάμος», «Λεωφορείο ο πόθος». Έχει σκηνοθετήσει - διασκευάσει τις παραστάσεις «Dybbuk», «Tα Χριστούγεννα του μπάρμπα Ιωσήφ», «Στον καθρέφτη του χρόνου ρέουν οι λέξεις διαυγής». Ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα δεν διαλύονται ποτέ» (σκηνοθεσία Πέμη Ζούνη). Στην τηλεόραση έχει πάρει μέρος στις σειρές «εκδρομή» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη, «Μ+Μ» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιόυ και «Η αδερφή της αδερφής της αδερφής μου» σε σκηνοθεσία Κώστα Αρβανίτη. Έχει διδάξει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στο θεατρικό εργαστήρι ''ΛΟΓΕΙΟΝ'' (2011-2014) και στο «kyklos art studio» (2015).

Η επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται από τους: Σταμάτη Φασουλή (ο οποίος έχει θεσμοθετήσει το βραβείο), Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Καράλη, ενώ πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Περσινός νικητής ήταν ο Γιάννης Νιάρρος. Στην εκδήλωση, η Ανδριάννα Μπάμπαλη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Δημήτρη Χορν, σε μία βραδιά που έχουν επιμεληθεί οι Σταμάτης Φασουλής και Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Λύρας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διαβάστε επίσης