Ο συγγραφές Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

συζήτηση με Γ2

Μια ιδιαίτερη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές της Γ2 τάξης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας (ΔΣΠ). Η γνωριμία τους με το συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και η συζήτηση που ακολούθησε μαζί του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν το παραμύθι «Η μοναξιά του χαρταετού» που είναι και επίκαιρο λόγω των ημερών.

Η δράση που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Κοινο_Τοπίας με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα και το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από το Δ/ντή του 26ου ΔΣΠ Αναστάσιο Νταγιούκλα και υλοποιήθηκε από τον Νίκο Παπαδόπουλο δάσκαλο της τάξης με τη στήριξη της δασκάλας εικαστικών του 26ου ΔΣΠ Ελένης Γώγου.

Οι μικροί μαθητές, καταιγιστικοί στις ερωτήσεις τους θέλησαν να μάθουν πως κάποιος αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο, πως βρίσκει την ιδέα, πως φτιάχνει την ιστορία, πόσο χρόνο χρειάζεται να το γράψει, πόσο αληθινά είναι τα γεγονότα που περιγράφονται κ.α.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν στα παιδιά και οι ζωγραφιές που διανθίζουν το παραμύθι, πίνακες του ζωγράφου Παναγιώτη Καρώνη, τα οποία ήταν και η αφορμή ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές, μια δε από αυτές με ομαδική προσπάθεια σε τεράστιο μέγεθος.

Τέλος οι μαθητές ανέφεραν δικές τους προσπάθειες να γράψουν ιστορίες –κάποιοι μάλιστα είπαν ότι τις έχουν έτοιμες- τις οποίες σκέφτονται κάποια στιγμή να τις κάνουν και βιβλίο.

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr προωθεί και στηρίζει ενέργειες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που στηρίζουν το καλό βιβλίο, προωθούν τη φιλαναγνωσία και προάγουν τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της ευαισθητοποίησης των μαθητών σε αξίες και ιδανικά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Μια φορά το χρόνο πολύχρωμες φιγούρες χαρταετών στολίζουν τον ουρανό. Μόνο για μια μέρα... Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, τι κάνουν οι χαρταετοί όλο τον υπόλοιπο χρόνο; Αν δώσετε προσοχή μπορεί να αντιληφθείτε τα δράματα και τα θαύματα που συμβαίνουν μέσα σε σκοτεινά υπόγεια και σοφίτες. Γιατί μπορεί οι χαρταετοί να μην έχουν φωνή, αλλά έχουν ψυχή, νιώθουν, χαίρονται, λυπούνται, αγωνιούν, αγαπούν...

Αυτή είναι η ιστορία του χαρταετού που πρωταγωνιστεί στο παραμύθι του Κ. Κυριακόπουλου. Το βιβλίο συνοδεύεται από ζωγραφικά σχόλια του Παναγιώτη Καρώνη.

Το βιβλίο διατίθεται από την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (Μαιζώνος 139 Πάτρα, τηλ. 2615.002009), τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα όπου ζει με τη σύζυγό του και τους δύο γιους του.

Έχει συγγράψει τρία παιδικά παραμύθια Το μικρό καΐκι που ονειρευόταν να γίνει πλοίο (2011), Τη νύχτα που έλαμψε το Άστρο... (2011) και Η μοναξιά του χαρταετού (2014) τα οποία κυκλοφόρησαν απ’ τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ.

          Έχει κάνει ελεύθερη θεατρική διασκευή του βιβλίου Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι που ανέβηκε το 2018 στο Θέατρο Λιθογραφείον. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.