Πόσος καφές την ημέρα μας κάνει καλό;

Από να νιώθουμε ενοχές για τον καϊμακλίδικο ελληνικό καφέ, μέχρι το να πίνουμε τον γαλλικό καφέ με την… κανάτα η απόσταση είναι μεγάλη και οι ειδικοί φροντίζουν να μας επισημάνουν πόσος καφές τελικά μας ωφελεί.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι κάθε μέρα φέρνει και μια νέα μελέτη σχετικά με τα πλεονεκτήματα, ή τους κινδύνους της κατανάλωσης καφέ! Ποια είναι, τελικά, αν όντως υπάρχει, η κατάλληλη ποσότητα καφέ που θωρακίζει την υγεία;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δίνουν τη δική τους απάντηση επισημαίνοντας ότι μέχρι έξι φλιτζάνια καφέ (100 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι) την ημέρα πιθανότατα δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Ίσως βέβαια οι επιστήμονες του Χαρβαντ να είναι κάπως γενναιόδωροι στον καφέ που μας επιτρέπουν να πίνουμε, μια και αρκετοί διαιτολόγοι εκτιμούν ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 400mg καφεΐνης την ημέρα. Πάντως τα στοιχεία των περισσότερων ερευνών συνηγορούν υπέρ της θετικής δράσης της συχνής κατανάλωσης καφέ.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, η κατανάλωση καφέ δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά και επωφελής για την υγεία, όσον αφορά στην προστασία κατά του διαβήτη, της νόσου Πάρκινσον και ορισμένων ασθενειών του ήπατος. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί και με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Και παρόλο που οι περισσότερες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων και της κατανάλωσης μέτριας ποσότητας καφέ, ακόμα και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν οφέλη. Δια του λόγου το αληθές, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine εξέτασε 500.000 άτομα που έπιναν από ένα έως οκτώ φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση καφέ σε αυτές τις ποσότητες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Παραμένει σημαντική, ωστόσο, η εξατομίκευση των ευρημάτων αυτών για τον καθένα από εμάς. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου, ίσως πίνετε πολύ καφέ. Επίσης, εάν είστε έγκυος ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι είναι ασφαλές για εσάς.

Γεγονός είναι ότι αναμένονται πολλές ακόμα έρευνες σχετικά με τον καφέ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε το καθημερινό σας καφεδάκι ως μια ανθυγιεινή συνήθεια.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ