Πατρινό Καρναβάλι 2019: Η Μεγάλη Παρέλαση με περισσότερους από 35.000 καρναβαλιστές θα απογειώσει το κέφι και θα "τρελαίνει" τον κόσμο!

Η ώρα της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού έφτασε και όλα είναι έτοιμοι για να πυροδοτηθεί η έκρηξη χαράς και κεφιού, να φυσήξει ο άνεμος της φαντασίας της δημιουργίας και της σάτιρας και να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους, Πατρινούς και επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας σε ένα πρωτόγνωρο ξεφάντωμα.

Στη μεγάλη Παρέλαση, στις 2μμ. . προπορεύονται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Ένα εντυπωσιακό πανόραμα χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής που μεταμορφώνει την πόλη δίνοντας ατμόσφαιρα γενικευμένης γιορτής.

Η Δημοτική Μουσική στη κορυφή της παρέλασης θα ακολουθείται από τα άρματα του Δήμου: Βασιλιάς Καρνάβαλος, που για μια ακόμα φορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης (υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων), σατιρίζει την αστική δημοκρατία, η οποία στηρίζεται στο δίπολο Σοσιαλοφλαουτίστες-Τυμπανοφιλελέ.

Στη μέση (στο κέντρο) ο Καρνάβαλος με το σκήπτρο στο χέρι και πάνω σε αυτό την Αστική Δημοκρατία με τη μορφή κουκουβάγιας.

Στο άλλο χέρι του ένας Παρλαπίπας με τη μορφή παπαγάλου που κρατά το μικρόφωνο τηλεοπτικού σταθμού, συμβολίζει τα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Το άρμα της φετινής Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού, που θα υποδεχτεί την πανέμορφη Αναστασία Ψαρρού, η οποία θα μοιράσει χαμόγελα σε όλους στις παρελάσεις, αποτελεί και αυτό δημιουργία του Πέτρου Βρυώνη. Το άρμα της Βασίλισσας φέτος θα είναι η Ανάπτυξη με τη μορφή ενός εξωπραγματικού τέρατος, του γορίλα Κινγκ Κονγκ, που φορά στο λαιμό ένα περιδέραιο με νεκροκεφαλές αλλά και… ΔΕΗ, και καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. 

Στο μπροστινό μέρος του άρματος μέσα από ντουλάπια και συρτάρια που ο γορίλας σαρώνει, ξεπηδούν οι συνέπειες της Ανάπτυξης: «ακραία φτώχια», «αύξηση ανεργίας», «ακρωτηριασμός μισθών και συντάξεων», «ξενιτεμός ολόκληρης γενιάς νέων επιστημών», ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», «φορολογική αφαίμαξη λαϊκών στρωμάτων» κ.ά. Πίσω από τον γορίλα υπάρχει ένα φλεγόμενο ηφαίστειο και τα οικοδομήματα μιας πολιτείας, που συμβολίζει την φλεγόμενη Ευρώπη. Το κεφάλι του γορίλα θα κινείται και το στόμα με τα σουβλερά δόντια θα ανοιγοκλείνει. Μέσα στο ηφαίστειο θα υπάρχει ειδικός μηχανισμός, που θα δημιουργεί καπνούς που θα βγαίνουν από την κορυφή του.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από την επιστροφή του άνθινου άρματος. Ο Νίκος Λιβάνης δημιούργησε ένα άρμα για τον ερχομό της Άνοιξης. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό άρμα, που θα υποδεχτεί την περσινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού Όλγα Κατσάρα.

Κεντρικό στοιχείο του άρματος είναι ένα τεράστιο παγώνι, ενώ υπάρχουν παγώνια και παπαγάλοι. Στο άρμα θα υπάρχουν 7 μικρά παιδιά, 3 εκ των οποίων θα βρίσκονται σε μια κούνια που θα αιωρείται από τις μύτες δύο παπαγάλων. Η κατασκευή του άρματος με τις περίπλοκες συνθέσεις, τα γήινα χρώματα σε αποχρώσεις των πουλιών έγινε με φελιζόλ και θα υποδεχτεί 40.000 γαρύφαλλα δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.

«Πόλεμος και Ειρήνη» είναι ο τίτλος του δεύτερου άρματος, που δημιούργησε ο Νίκος Λιβάνης. Είναι ένα σατιρικό άρμα, που συμβολίζει τους πολέμους του οικονομικού κεφαλαίου, που γίνονται στο όνομα της παγκόσμιας ειρήνης. Τα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τους πολέμους και την παραγωγή των όπλων.

Οι δημοφιλείς ήρωες των παιδικών χρόνων ενέπνευσαν τον Δημήτρη Ντζουμάνη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του άρματος «Σούπερ Ήρωες». Μπροστά-μπροστά ο Θορ ακολουθούμενος από τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν και τον Σούπερμαν και όλοι μαζί έχουν πάρει παραμάζωμα τα… Υψηλά Καπέλα, τους έχοντες τα οικονομικά κεφάλαια. Πιο πίσω το Κάστρο της Πάτρας, που από τα χέρια του φεύγουν κεραυνοί. Στην μπροστινή πλευρά του άρματος ο Φάρος της Πάτρας, που συμβολίζει το θαλάσσιο μέτωπο και βρίσκεται πάνω σε ένα από τα… Υψηλά Καπέλα, έχει δεχτεί στο κούτελο το σφυρί του Θορ.

Ακόμη θα παρελάσουν άρματα του σοκολατοπόλεμου, που θα συνεχίσουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια, μπαλκόνια της Κορίνθου και στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Τελετή λήξης 

Με νωπό τον δυναμικό απόηχο της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 21.00 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μόλο της Αγίου Νικολάου όπου χιλιάδες Πατρινοί καρναβαλιστές και επισκέπτες θα συγκεντρωθούν για να αποχαιρετίσουν τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας.

Το τελευταίο μεγάλο ραντεβού του Πατρινού Καρναβαλιού 2019!  Οι δυνατές εμπειρίες, οι αξέχαστες εντυπώσεις, η συλλογική δράση, οι ευφάνταστες ανατροπές, ο πηγαίος ενθουσιασμός, το αστείρευτο κέφι και η δημιουργική και σατιρική διάθεση, το εντυπωσιακό πλήθος, η χαρά για τη ζωή και τη δημιουργία, όπως θα έχουν καταγραφεί από την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, ολοζώντανα παρόντα πριν ακόμη γίνουν παρελθόν και μνήμη και περάσουν στην καρναβαλική ιστορία θα μας  συνοδεύουν στο τελευταίο μεγάλο πάρτι της λήξης.

Η τελετή λήξης θα αρχίσει στις 21.00 μέσω γενικής συσκότισης και με τον προβολέα να πέφτει στον Καραγκιόζη, που με τη συνοδεία του και με μια τροχήλατη παράγκα ανεβαίνει στη σκηνή. Ο Χατζατζάρης θα καλωσορίσει τα πλήθη-Πατρινούς και επισκέπτες- και μετά από τους σχετικούς διαλόγους της παρέας (Καραγκιόζης-Χατζατζάρης-Μπαρμπα Γιώργος-Μεγαλέξαντρος), ανεβαίνουν τα Κινέζικα λιοντάρια από τον διάσημο κινέζικο θίασο Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township, που θα μας προσφέρουν ένα εκλεκτό δείγμα της σπουδαίας τους δουλειάς υπό τους ήχους κινέζικης μουσικής. Το δρώμενο της τελετής φέρνει αντικριστά τους πολιτισμούς μας μέσα από τις εκφράσεις των παραδοσιακών μορφών τέχνης, του θεάτρου σκιών και της κινέζικης θεατρικής προσέγγισης. Οι δυο πολιτισμοί ανταμώνουν και γίνονται ένα, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στη συνέχεια η παρουσιάστρια της τελετής λήξης Νατάσα Τραγουστή θα καλέσει στη σκηνή τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο, ο οποίος θα συνοδεύεται από μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρησης, μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και εθελοντές του Πατρινού Καρναβαλιού. Μετά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα καλέσει τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος θα κηρύξει τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 και ταυτόχρονα την έναρξη του επόμενου, του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020 (του χρόνου η τελευταία Κυριακή της κορύφωσης θα είναι την 1η Μαρτίου 2020)  και ευθύς θα δώσει το σύνθημα για την καύση του Καρνάβαλου, ο οποίος μέσα από τις στάχτες του και υπό τους ήχους δυνατής μουσικής  θα μεταδώσει τα μηνύματα της αναγέννησης και της ελπίδας. Αμέσως ένας χείμαρρος πυροτεχνημάτων θα πλημμυρίσει τον πατραϊκό ουρανό φωτίζοντας με λάμψη την καρναβαλική νύχτα υπό τους καταιγιστικούς ήχους της μουσικής. O Καρνάβαλος θα παραδοθεί στις φλόγες, ο ουρανός της πόλης θα φωτιστεί από χιλιάδες πυροτεχνήματα σε μια μοναδική στιγμή σε ρυθμό, δύναμη, ένταση και γενική ευφορία.

Η συνέχεια επιφυλάσσει ένα ξέφρενο πάρτι-δίωρη συναυλία με προσκεκλημένο το δημοφιλές συγκρότημα των Locomondo, το οποίο θα ξεσηκώσει τις χιλιάδες των θεατών με τις πολλές μεγάλες επιτυχίες του.

Οι Locomondo είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Το όνομα μεταφρασμένο θα πει "τρελός κόσμος" (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά). Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και το Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα. Αργότερα προσχώρησαν οι: Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία), Στρατής Σούντρης (drums), Μιχάλης Μουρντζής (κρουστά). Από το 2003 ως το 2005 drummer του συγκροτήματος ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκης. Σήμερα αποτελούνται από αυτόν τον πυρήνα 7 μελών με επικεφαλής τον κύριο συνθέτη και στιχουργό Μάρκο Κούμαρη και πλαισιώνονται κατά καιρούς από διάφορους guest μουσικούς.

Στο δρώμενο της τελετής λήξης θα πάρουν μέρος:

-Χρήστος Πατρινός (Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Δυτικής Ελλάδας) με την ευγενική συμμετοχή των Δημήτρη Γεωργόπουλου, Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου, Φάνη Αναστασόπουλου, Χαράς Κοντου, Σοφίας Χαραλαμποπούλου, Βασίλη Ρούσου, Λεωνίδα Ευφραιμίδη και Γρηγόρη Γιαννόπουλου.

-Ο διάσημος κινέζικος θίασος Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township

Το Πατρινό Καρναβάλι 2019 θα έχει περάσει στην ιστορία. Η μοναδική όμως αυτή νύχτα στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού θα είναι ακόμη μπροστά και θα συνεχιστεί με αμείωτη καρναβαλική διάθεση και ανεξάντλητο κέφι στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης μέχρι πρωίας.

Διαβάστε επίσης