Σκέψεις για το Πατρινό Καρναβάλι

του Θύμιου Δραγώτη, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος του συντονιστικού της Ανυπότακτης Πολιτείας

Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε το αποκορύφωμα της Καρναβαλικής περιόδου με την παρέλαση των πληρωμάτων, μια περίοδος που έχει διαχρονικά αλλάξει, όχι πάντα προς το καλύτερο, γράφω κάποια σημεία που τα θεωρώ σημαντικά για το καρναβάλι. Όσοι με ξέρουν, αγαπώ και συμμετέχω στο καρναβάλι πολλά χρόνια και τα παρακάτω δε θα φανούν πρωτάκουστα.

Το γεγονός ότι η καρναβαλική Πάτρα έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και δεν είναι καθόλου ξεκομμένο από την κοινωνική πραγματικότητα στη μνημονιακή Ελλάδα. Ο κόσμος που είναι άνεργος, που δουλεύει ελαστικά, επισφαλώς και ανασφάλιστος δυσκολεύεται να βρει χρόνο, χρήμα και διάθεση για τις περισσότερες εκδηλώσεις. Αυτοί που παραβλέπουν ότι το καρναβάλι είναι κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας και ξεχνούν τα παραπάνω, για να κάνουν εύκολη κριτική, είτε επιδιώκουν πολιτικά και ίδια οφέλη ή συμφωνούν με την γενικότερη τροπή της πολιτικής κατάστασης της χώρας (μνημόνια, περικοπές μισθών & συντάξεων κλπ.). Ή ακόμα χειρότερα εμφανίζονται από το πουθενά για να εκφράσουν κάποιες γενικόλογες και συναισθηματικές απόψεις που κρύβουν προβληματικά ζητήματα που θα αλλάξουν κατά πολύ την φυσιογνωμία του καρναβαλιού. Δυο υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της ένταξης του καρναβαλιού σε επιχειρηματικά σχέδια όπως οι χορηγίες και η εμπλοκή επιχειρήσεων στα πληρώματα. Επιδιώκουν δηλαδή την περεταίρω εμπορευματοποίηση της χαράς και της δημιουργικότητάς μας.

Περνάμε στην καυτή πατάτα. Μπορούμε να κάνουμε πάλι το καρναβάλι θεσμό ολόκληρης της πόλης; Η κάθε προσπάθεια δε μπορεί να είναι ξεκομμένη από κομμάτια της ίδιας της πόλης. Το σχέδιο του Δήμου να «απλωθεί» το καρναβάλι μέσω Καρναβαλουπόλεων, δρώμενων σε γειτονιές για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά, μπάστακες, κλπ είναι σε καλή κατεύθυνση. Τέτοιες εκδηλώσεις όμως θα πρέπει να επιδιώκεται να γίνουν μαζικές. Αυτό δε θα γίνει μονάχα άμα ανακοινώνονται από το Δήμο. Στη διοργάνωσή τους θα πρέπει να εμπλακούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών, πολιτιστικές ομάδες, τα στέκια νεολαίας, φορείς και κόσμος που ζει στις περιοχές. Μια σωστή πρωτοβουλία που πάρθηκε φέτος ήταν η αναβάθμιση του κρυμμένου θησαυρού.Τέτοιες επιλογές θα πρέπει να λαμβάνονται με ανοιχτόδιάλογο, διαβούλευση και σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσουν ώστε να μπορούν να εξελίσσονται προς το καλύτερο. Τα πληρώματα που συμμετέχουν χρόνια στο πατρινό καρναβάλι έχουν πολλά να προσφέρουν μέσα από ιδέες, όρεξη, δημιουργικότητα, τεχνολογία. Μέσα από τέτοιες επιλογές επανακαθορίζουμε το Πατρινό Καρναβάλι ως μια περίοδο διαρκείας μετά την έναρξή του με αποκορύφωση το τελευταίο δεκαήμερο και όχι μονάχα τις τελευταίες δύο μέρες.

Στην ίδιαακριβώς κατεύθυνση θα πρέπει να δώσουμε ζωή στο καρναβαλικό εργαστήρι, μέσα από εγκαταστάσεις σύγχρονες και φιλόξενες ώστε να προσελκύσουμε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να συνεισφέρουν στο Καρναβάλι μας. Να εργαστούν όχι μονάχα μέσω δημοσιοϋπαλληλικών σχέσεων αλλά δίνοντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ανταμειφθούν για το έργο τους. Παράλληλα να διεκδικήσουμε προσλήψεις ατόμων με μόνιμη και σταθερή απασχόλησημιας και χρειάζεται καλός προγραμματισμός όλο τον χρόνο. Παράλληλα να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων πληρωμάτων για να έρθει η εφευρετικότητα και η δημιουργία στο προσκήνιο αντί για τη συμμετοχή σε γκρουπ που αποσκοπούν στο κέρδος και δεν έχουν κάτι όμορφο, καρναβαλικό, σατυρικό ή καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Το καρναβάλι εκτός των άλλων είναι δημιουργία, ας μην καταφεύγουμε σε εύκολες λύσεις !!

Τέλος, είναι θεωρώ σημαντικό το να επιμείνουμε στην προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Το μουσείο του πατρινού καρναβαλιού με εκθεσιακό χώρο είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Ένα μουσείο που μέσα από τα εκθέματά του (ψηφιακά και μη) ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει σε όλη τη διαδρομή του πατρινού καρναβαλιού, γιατί πραγματικά χρειάζεται το καρναβάλι να κρατήσει και την ιστορία και τις αναμνήσεις του. Ένα μουσείο που θα μπορούνκαι θα πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι καρναβαλιστές, που θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για να είναι εύκολα προσβάσιμο,.
Να δώσουμε σημασία στο καρναβαλικό περίπτερο και τα αναμνηστικά που διαθέτει, αυτά αποτελούν την εικόνα μας στους επισκέπτες. Θα πρέπει το περίπτερο να λειτουργεί σε νέο χώρο, στο κέντρο της Πάτρας, ανοιχτό όλη την ημέρα. Η σημερινή τοποθεσία του στην Τριών Συμμάχων είναι άκαιρη ενώ το περίπτερο λειτουργεί μονάχα μερικές ώρες της ημέρας.
Να ιεραρχήσουμε ξανά και την τηλεοπτική προβολή του από κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Δε μπορούμε να ακολουθούμε πάντοτε την πεπατημένη. Χρειάζεται πείσμα, επιμονή, δημιουργικότητα και καλή θέληση για να γίνει ξανά το καρναβάλι μια υπόθεση όλων και κυρίως ένας θεσμός της πόλης.