Ο Μητσοτάκης ζητά την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ

Με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ (Joseph Daul), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz, του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, στις τάξεις του ΕΛΚ.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», κατηγορώντας τον κ. Όρμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε. στις μεθοριακές χώρες» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών Αρχών, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ είναι πρακτικές που δεν εφαρμόζονται μόνο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

«Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την ιδεολογική προέλευσή τους. Και βέβαια εφαρμόζονται και στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Τονίζει, δε, πως «όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ένα κόμμα, το οποίο ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε». Και με αυτά τα δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους φίλους μας, ότι η συμπεριφορά τους αυτή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή».

Διαβάστε επίσης