Οι λόγοι που πεινάτε διαρκώς και χαλάτε τη δίαιτά σας

Αν η πείνα σας δυσκολεύει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, ίσως πρέπει να αλλάξετε συνήθειες

Θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά η επιθυμία σας να φάτε υπερνικά τις υγιεινές διατροφικές επιλογές; Προσπαθείτε να τηρήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και καταλήγετε να ενδίδετε σε λιχουδιές;

Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως εντοπίσετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι από τα παρακάτω.

1. Δεν τρώτε πρωινό. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας, ο οποίος μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, και θα σας χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας πεινασμένη, θα καταλήξετε να τρώτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιλέγετε πιο παχυντικά τρόφιμα.

2. Δεν πίνετε αρκετό νερό. Όχι, το να πίνετε νερό ενώ έχετε ήδη διψάσει δεν είναι αρκετό, καθώς όταν νιώθουμε διψασμένοι σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 2%. Επίσης, πολλές φορές νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα διψάτε. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε πάντα ανά χείρας ένα μπουκαλάκι νερό, ώστε να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται, να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και να περιορίσετε την πείνα σας.

3. Δεν τρώτε αρκετά. Η σημαντικά περιορισμένη πρόσληψη τροφής ενεργοποιεί την ορμόνη της πείνας, την γκρελίνη, με αποτέλεσμα να πεινάτε διαρκώς. Φροντίστε να έχετε συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα σας ώστε να μην υποφέρετε και να κρατάτε τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο.

4. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκινήσετε μια πρωτεϊνική δίαιτα, αλλά καλό είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνετε να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά (όπως είναι το άπαχο τυρί, η κονσέρβα τόνου, το αυγό, οι ανάλατοι ξηροί καρποί), ώστε να νιώθετε χορτάτη και κατ’ επέκταση να αποφεύγετε το τσιμπολόγημα.

5. Δεν κοιμάστε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου αποσυντονίζει τον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να νιώθετε πεινασμένη και να έχετε την τάση να προτιμάτε πιο λιπαρά τρόφιμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ σε σταθερή βάση. Έτσι, θα έχετε ενέργεια και θα πεινάτε λιγότερο!

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης