Χριστίνα Αλεξοπούλου: "Η πολιτική πρέπει να παράγει αποτελέσματα"

μια όμορφη και φιλική κουβέντα με μια γυναίκα δραστήρια, τρυφερή μαμά και επιτυχημένη επαγγελματία

Συζητάμε για την Αχαΐα και για την πολιτική με τη Χριστίνα Αλεξοπούλου, μια νέα γυναίκα, σύζυγο και μητέρα, με καταγεγραμμένη πορεία στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό στίβο του νομού μας. Την αφήνουμε να μας παρουσιάσει τις απόψεις της για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας, από τον δημόσιο βίο ως την Ορθοδοξία, σε μια σειρά απαντήσεων που διακρίνονται για την πληρότητα, την ωριμότητα και τη σοβαρότητά τους.

- Κυρία Αλεξοπούλου, έχουμε μπει για τα καλά στο 2019, το οποίο είναι χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο, εθνικές εκλογές ως τον Οκτώβριο. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις πολιτικές εξελίξεις, προ και μετά των εκλογών αυτών;

 

Υπάρχουν κάποιες σταθερές, όπως οι χρόνοι διεξαγωγής των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών που θα γίνουν τον Μάιο. Για τις εθνικές εκλογές, κάθε ημερομηνία από τα τέλη Μαρτίου ως τα μέσα Οκτωβρίου, εκτός του καλοκαιριού, είναι πιθανή. Μετά, ελπίζω ότι μια άλλη, καλύτερη εποχή θα ξεκινήσει για την Ελλάδα.

 

- Προφανώς αναμένετε την επικράτηση της παράταξής σας, της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει διαφορετική γνώμη για τον νικητή των επόμενων εκλογών. Τουλάχιστον των ευρωπαϊκών και των βουλευτικών.

 

Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός που να παραδέχεται ότι θα χάσει εκλογές. Ο συγκεκριμένος ηγείται της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης και το μόνο που μπορεί πλέον να επηρεάσει, είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη το πώς αξιολογείται από τους πολίτες. Τα υπόλοιπα είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Αυτός θα κατατάξει κάθε κόμμα στη θέση που επιθυμεί, όπως κάνει πάντα. Οπότε, ας περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

 

- Στην ίδια λαϊκή ετυμηγορία ετοιμάζεστε να προσφύγετε και εσείς, καθώς, ως γνωστόν, διεκδικείτε μια θέση υποψήφιου βουλευτή με την παράταξή σας, τη Νέα Δημοκρατία, στην Αχαΐα. Έχοντας περάσει από την τοπική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ και ΝΔ, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού μας, καθώς και από άλλους κοινωνικούς φορείς, θεωρείτε τη Βουλή αυτονόητο επόμενο βήμα;

 

Θεωρώ αυτονόητο να είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες και να προσφέρουμε από όπου μπορούμε ο καθένας, όσο μπορούμε. Κάθε κοινωνική δράση, είτε αυτή λέγεται ακτιβισμός, ή κοινωφελή σωματεία, ή συνδικαλισμός, ή αυτοδιοίκηση, ή συλλογικά όργανα, είναι ουσιαστικά δράση πολιτική. Και η πολιτική, όπως πρέπει να είναι, αποτελεί κοινωνική υπηρεσία. Σε ό,τι με αφορά, όπως είπατε έχω περάσει από όλα αυτά τα στάδια και, μπαίνοντας στα 40, νιώθω ώριμη προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά, να αναλάβω μεγαλύτερες ευθύνες, αν φυσικά η παράταξή μου και οι συμπατριώτες μας το εγκρίνουν.

 

- Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη αρχίσει να ανακοινώνει σταδιακά τα ψηφοδέλτιά της. Είδαμε ήδη μερικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου να εντάσσονται σε αυτά, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα ονόματα των στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης που θα πολιτευτούν, διαβάζουμε ότι επίκειται η ανακοίνωση του Ευρωψηφοδελτίου. Πότε θα ακούσουμε τα ονόματα του ψηφοδελτίου Αχαΐας;

 

Στην ώρα τους! Είναι αποκλειστική απόφαση της παράταξης και του Προέδρου, που θα επιλέξουν την καταλληλότερη στιγμή. Όλοι όσοι έχουμε θέσει τον εαυτό μας στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας, αξιολογούμαστε και εμπιστευόμαστε τα θεσμικά μας όργανα, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη νίκη - τις νίκες - στις επικείμενες εκλογές.

 

- Είπατε πριν ότι θεωρείτε την πολιτική, κοινωνική υπηρεσία. Πού αποδίδετε τη συρρίκνωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά; Οι νεότερες γενιές, ειδικότερα, δείχνουν να απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από την πολιτική και τους πολιτικούς.

 

Το φαινόμενο της αποστασιοποίησης των πολιτών από τα κοινά δεν είναι μόνο ελληνικό και οφείλεται σε σειρά αιτίων, που ποικίλουν από την αλλαγή των θεμελιακών αξιών στις δυτικές κοινωνίες, μέχρι εξωγενείς παράγοντες, οικονομικούς και μη, που πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία.

 

- Συμβάλλει, πιστεύετε, και ο λεγόμενος λαϊκισμός σε αυτή την αποστασιοποίηση;

 

Αυτό ακριβώς ετοιμαζόμουν να σας πω. Δυστυχώς, στις δύσκολες εποχές εμφανίζονται διάφοροι δημαγωγοί και λαϊκιστές που εκμεταλλεύονται τις καλές προθέσεις των πολιτών, δηλαδή όλων μας, προτείνοντας ανεφάρμοστες λύσεις. Στην πατρίδα μας, η οποία γέννησε τη Δημοκρατία, έχουμε ιστορία χιλιάδων χρόνων σε δημαγωγούς και δυστυχώς το φαινόμενο μεγεθύνθηκε μετά το 2008, με την οικονομική κρίση, καταλήγοντας στην τραγική διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και φοβάμαι ότι θα τα πληρώνουμε, ως χώρα, για πολλά χρόνια.

 

-Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι άνθρωποι που εισέρχονται στην πολιτική και μάλιστα αυτοί που προέρχονται από το νεολαιΐστικο κίνημα, όπως εσείς, για να αναστρέψουν αυτή την πορεία;

 

Πολλή δουλειά, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και, κυρίως, με αποτελέσματα. Ως Μηχανικός, γνωρίζω και εφαρμόζω αυτή την αρχή, ότι δηλαδή, πέραν της προσπάθειας που είναι πάντα σημαντική, το αποτέλεσμα κάνει τη διαφορά. Νομίζω κάθε πολίτης, κάθε ηλικίας, απογοητεύεται από την πολιτική που γίνεται με τα λόγια και αξιολογεί θετικά την πολιτική που παράγει έργο, χειροπιαστά αποτελέσματα. Εμείς οι νεότερες γενιές, οφείλουμε να επιβάλουμε αυτή τη φιλοσοφία στο δημόσιο βίο, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 

- Στο τοπικό επίπεδο, η πολιτική διεξάγεται κυρίως μέσω της Αυτοδιοίκησης, δημαρχιακής και περιφερειακής. Ποιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα και στην πρωτεύουσά μας, την Πάτρα;

 

Όπως πάντα, η νίκη! Έχουμε δύο πολύ καλούς υποψηφίους, τον Νεκτάριο Φαρμάκη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου ανήκει ο νομός μας, και τον Νίκο Παπαδημάτο, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, για τον Δήμο Πατρών. Με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μας, θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

 

- Μιλώντας για την Πάτρα, με τους συνεργάτες σας πριν από μερικούς μήνες επανεκδόσατε ένα ιστορικό βιβλίο του 1899, του αείμνηστου Πατρινού συγγραφέα και ιστορικού, Στέφανου Θωμόπουλου, για τον πολιούχο μας, τον Άγιο Ανδρέα. Έχετε ήδη αναφερθεί εκτενώς σε αυτό σε άλλες συνεντεύξεις σας και το έχουν επίσης καλύψει αναλυτικά τα ΜΜΕ. Υπάρχει κάτι ξεχωριστό που μπορείτε να θυμηθείτε από αυτή την προσπάθεια, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό;

 

Να σας πω ένα από τα πολλά, που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Ως Πολιτικός Μηχανικός, το 2003 είχα την τιμή να συμμετάσχω σε έργο προσομοίωσης αντοχής του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα. Μετά από 15 χρόνια, το 2018, επανεκδόσαμε το βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας μεταξύ άλλων αναφέρεται και στις προσπάθειες της πατρινής κοινωνίας για την ανέγερση του ναού, που ως γνωστόν ξεκίνησε να χτίζεται το 1908, για να αποπερατωθεί το 1974 - δηλαδή, 75 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση. Εκεί διαβάζουμε επίσης ότι το 1897, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες για την πατρίδα μας, είχε ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων, της οποίας φέτος φιλοδοξώ να εκλεγώ Μέλος. Είμαι, λοιπόν, πολλαπλά συνδεδεμένη με την προσπάθεια της επανέκδοσης και ευγνώμων που μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να την πραγματοποιήσω, μαζί με τους συνεργάτες μου.

 

- Έχετε επίσης ενεργό συμμετοχή στα έργα αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας, στη Δωρίδα, που είναι Μοναστήρι πολύ γνωστό στην Αχαΐα,.

 

Το Μοναστήρι είναι φάρος της Ορθοδοξίας, από το 1077 που χτίστηκε και έχει μεγάλη ιστορία, συνδεδεμένη με τους αγώνες της εθνικής παλιγγενεσίας. Ο κεντρικός ναός, το Καθολικό του, είναι κλειστός λόγω σεισμών από το 2010, ενώ το 2017 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά μεγάλο τμήμα των άλλων κτηριακών υποδομών. Τυχαίνει να συνυπηρετώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην Κεντρική Αντιπροσωπεία όπου είμαι εκλεγμένη, με την διεθνούς φήμης Καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, η οποία, με τη διεπιστημονική ομάδα της, είχε αναλάβει τα έργα αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου. Της έκανα λοιπόν την πρόταση, εκ μέρους της Γερόντισσας Θεοδοσίας, Ηγουμένης του Μοναστηριού, με την οποία συνδέομαι πνευματικά πολλά χρόνια, να συμμετάσχει στην αναστήλωση και είμαι ευτυχής που δέχτηκε και που με συμπεριέλαβε στην ομάδα της για το έργο. Πρόκειται για μακρά και επίπονη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, με την υποστήριξη και της αρμόδιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο επικεφαλής της οποίας, Κώστας Μπακογιάννης, μας έχει ήδη βοηθήσει πολύ.

 

- Προφανώς, δραστηριοποιείστε σε πολλά πεδία, κοινωνικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά και πολιτικά, τα οποία δεν φτάνει ο χώρος μιας συνέντευξης για να περιγράψουμε. Μάλλον θα πρέπει να τα ξαναπούμε σύντομα.

 

Ευχαρίστως. Θα χαρώ πολύ.

 

- Ας κλείσουμε λοιπόν με μια τελείως προσωπική ερώτηση. Πολιτικός, εργαζόμενη, σύζυγος, ή μητέρα; Ποια είναι η σειρά που θα βάζατε εσείς;

 

Θα άλλαζα τη σειρά που δώσατε. Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Πολιτικός δεν είμαι ακόμα και, με την συμβατική έννοια, δεν θα ήθελα να γίνω ποτέ. Θα είμαι πάντα, όμως, όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, ενεργός πολίτης, από όποια θέση και να έχω.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ