Σ. Αναγνωστοπούλου: Η ΝΔ ζητά ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί θέλει κερδοσκοπία και στην ανώτατη εκπαίδευση ΒΙΝΤΕΟ

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ για μη κρατικά πανεπιστήμια «είναι ο παράδρομος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

«Θέλετε ιδιωτικά Πανεπιστήμια γιατί θέλετε κερδοσκοπία και από την ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε η  αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου απευθυνόμενη στη βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμεώς, την κάλεσε να κάνουν την υπέρβαση στη Ν.Δ. «Να δείτε την δημόσια εκπαίδευση».

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ1 χαρακτήρισε το επιχείρημα «περί ανομίας των δημόσιων Πανεπιστημίων», πρόθεση της ΝΔ «να συρρικνωθεί η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ώστε να υπάρξει χώρος για την ιδιωτική».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ για μη κρατικά πανεπιστήμια «είναι ο παράδρομος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

«Τα πανεπιστήμια μας είναι δημόσια, άρα το "μη κρατικά" στην ουσία σημαίνει ιδιωτικά. Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν ιδιωτικά πανεπιστήμια, το Πάντειο και το πανεπιστήμιο Μακεδονία, τα οποία μετά από λίγο διάστημα λειτουργίας ήθελαν να μπουν υπό την αιγίδα του Δημοσίου», πρόσθεσε η ίδια.

Ακόμα, αναφερόμενη στο παράδειγμα των ΗΠΑ, η Σ.Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ όπου σύμφωνα Δημοκρατικοί «βάζουν επιτακτικά το θέμα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, καθώς στις ΗΠΑ υπάρχει μία δεύτερη βόμβα όπως αυτή της Lehman Brothers, τα χρέη των φοιτητών και νέων ανθρώπων προς το κράτος που είναι 1,5 τρισ δολάρια. Τα δε ιδιωτικά χρέη προς τις τράπεζες είναι 62,5 δισ δολάρια».

«Οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αν δεν έχουμε άμεσα δημόσια και δωρεάν Παιδεία θα σκάσει η φούσκα των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Αναφερόμενη δε σε συνομιλία της με Βρετανό αξιωματούχο μετέφερε ότι της διεμήνυσε πως υπάρχει «μεγάλο πρόβλημα λόγω του ανταγωνισμού από την Ολλανδία και τη Φινλανδία επειδή προσφέρουν δωρεάν προγράμματα στους ξένους φοιτητές γιατί έτσι έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος σε σχέση με τα δίδακτρα».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στους Έλληνες φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού παίρνουν αυτή την απόφαση καθώς με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ένας νέος που θέλει να σπουδάσει ιατρική μπορεί να σπουδάζει τελικά νοσηλευτικές επιστήμες. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν.

» Αντί να συζητήσουμε πως θα επιτρέψουμε την κινητικότητα ανάμεσα στα τμήματα και τις σχολές ώστε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, λέτε ότι αυτό θα το λύσει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

«Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ο οποίος διδάσκει γνώση η οποία βασίζεται σε έρευνα. Προϋπόθεση είναι η έρευνα» σημείωσε η Σ.Αναγνωστοποόυλου απαντώντας στο επιχείρημα ότι «αφού υπάρχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση γιατί να μην έχουμε και τριτοβάθμια».

Στη συνέχεια η κα Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε ότι «στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η γνώση βασίζεται σε κάτι έτοιμο, στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές εκπαιδεύονται στο πως θα κάνουν έρευνα και η έρευνα χρειάζεται κόπο, χρήμα και κυρίως ελευθερία».

Αναφερόμενη δε στο πανεπιστήμιο της Αγγλίας Emperial, το οποίο σύμφωνα με την ίδια ασχολείται με έρευνα στα πετρελαιοειδή, σημείωσε ότι «υπάρχει σοβαρή καταγγελία ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από μεγάλη βιομηχανία, η οποία φέρεται να είναι κατά των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όταν η έρευνα χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς υπάρχει πρόβλημα».

Πηγη: avgi.gr