O δήμαρχος του Λονδίνου καλεί τη Μέι να αναβάλει το Brexit

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μεταθέσει την ημερομηνία του Brexit, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου, εκτιμώντας ότι δεν έχει πλέον χρόνο να επεξεργαστεί εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σαφές πως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν από τις 29 Μαρτίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαντίκ Καν, μια φυσιογνωμία των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης.

«Ελπίζω πως η πρωθυπουργός θα το ακούσει», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μεταθέσει την ημερομηνία της εξόδου ή θα αποσυρθεί από τη διαδικασία αποχώρησης.

Λιγότερο από έναν μήνα πριν από το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει με μια έξοδο χωρίς συμφωνία, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιανουάριο το κείμενο που διαπραγματεύθηκε σκληρά η Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα ηγέτης επιδιώκει τώρα να επιφέρει αλλαγές στη συμφωνία με την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο έως τις 12 Μαρτίου.

Αν οι βουλευτές την απορρίψουν και πάλι, θα τους ρωτήσει στις 13 Μαρτίου αν θέλουν η Βρετανία να φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αν αρνηθούν, θα τους υποβάλει στις 14 Μαρτίου μια πρόταση για «περιορισμένη» αναβολή του Brexit.

Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι για να γίνει δεκτή, μια αναβολή πρέπει να δικαιολογείται επαρκώς.

Ο ευρωπαϊστής Σαντίκ Καν, που υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, εκτιμά πως το πάγωμα της διαδικασίας αποχώρησης αποτελεί την πιο ρεαλιστική επιλογή.

«Ας σταματήσουμε το ρολόι», είπε. «Η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός, ακόμη κι αν μπορεί να τη βελτιώσει, είναι μια κακή συμφωνία (…) Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο.»

«Υπό αυτές τις περιστάσεις, νομίζω πως πρέπει να επιτραπεί στους Βρετανούς να έχουν λόγο», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Όμως το Συντηρητικό κόμμα της Τερέζα Μέι είναι σφόδρα αντίθετο σε μια νέα λαϊκή διαβούλευση.

Ο Καν αποκάλυψε χθες μια νέα έκθεση η οποία δείχνει πως, παρά τις ανησυχίες για τη μορφή που θα πάρουν οι μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λονδίνο προσέλκυσε πέρυσι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης