Αρση ασυλίας του Μάριου Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις των 1.500 ευρώ ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από σχετικές ενέργειες της Εισαγγελίας Διαφοράς, διαβίβασε στην Βουλή δικογραφία για να κριθεί το ζήτημα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Η δικογραφία αφορά το θέμα των υπερτιμολογημένεων αρθροσκοπήσεων.

Η εισαγγελία διαφθοράς αναφέρει ότι εφόσον προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργού, δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνά της χωρίς την προηγούμενη άδεια της Βουλής. Για το λόγο αυτό ζητά την άρση ασυλίας του εν λόγω βουλευτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες.

Η εν λόγω δικογραφία, αφορά ενδεχόμενη ζημιά του ΕΟΠΥΥ από την υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών για αρθροσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με δυο διαγνωστικά κέντρα και διαπιστώθηκε ότι το διάστημα από 15.6.15 ως 31.8.16 και στους δυο παρόχους καταβλήθηκαν 554.458 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ελέγχθηκαν 553 παραπεμπτικά τα οποία υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Εξ΄ αυτών, τα 543 συνταγογραφήθηκαν από το Μάριο Σαλμά και φέρονται να διαπιστώθηκαν πιθανές παρατυπίες στο σύνολο τους. Ακόμη, υπήρξαν 363 χωρίς υπογραφή ασφαλισμένου και 109 χωρίς σφραγίδα του παρόχου υγείας.

Τελικά, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν νομότυπα τα περισσότερα παραστατικά, τα οποία αποζημιώθηκαν. από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ο βουλευτής της Ν.Δ. και ορθοπεδικός γιατρός Μ. Σαλμάς εμπλέκεται «με τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια “διαγνωστικής αρθροσκόπησης” με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία “Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.”. Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του κ. Αθανάσιο Αρβάλη».

Σαλμάς: Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο από τις αρθροσκοπήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριος Σαλμάς μιλώντας το Σεπτέμβριο του 2017 στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, είχε διαβεβαιώσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπέστη καμία ζημία από την υπόθεση των υπερκοστολογημενών διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων που διενεργούνταν σε ιατρικό εργαστήριο συγγενών του,

Ο βουλευτής της ΝΔ καταθέτοντας , τότε, στην Εξεταστική χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «συκοφαντική» και απείλησε μάλιστα με μηνύσεις όσους βουλευτές τον κατηγορούν ότι λειτούργησε ως αντιπρόσωπος αμερικανικής εταιρείας μηχανημάτων διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Ο κ. Σαλμάς είχε επιβεβαιώσει πάντως, ότι εκατοντάδες εξετάσεις των 1.500 ευρώ διεξήχθησαν σε ιατρικό εργαστήριο συγγενών του αλλά σημείωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν υπέστη ζημία λόγω της εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στον ΕΟΠΥΥ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το εργαστήριο των συγγενών του που συστεγάζεται στο ιατρείο του έλαβε συνολικά 276.000 ευρώ για τις εκατοντάδες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις που διενήργησε.

Ο κ. Σαλμάς κλήθηκε επίμονα από βουλευτές της πλειοψηφίας να τοποθετηθεί για το ποσό των 1.500 ευρώ που προβλέφθηκε ως αποζημίωση για τις αρθροσκοπήσεις (η κοστολόγηση μειώθηκε το 2016 σε 150 ευρώ συν 150 ευρώ για αναλώσιμα). Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει με αποτέλεσμα να του καταλογίσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν απαντά ευθέως. Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε, πάντως, ότι για την τιμή δεν ευθύνεται ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης ο οποίος υπέγραψε σχετική υπουργική απόφαση κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Απέδωσε αντίθετα τον προσδιορισμό των 1.500 ευρώ στο προβληματικό σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). «Ήταν στραβός ο γιαλός…» είχε πει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης