Πάτρα: ξεκινούν και βραδινοί έλεγχοι για το κάπνισμα - "Βροχή" τα πρόστιμα σε καταστήματα που επιτρέπουν το τσιγάρο!

«Οι πολίτες οφείλουν να καταλάβουν ότι είναι και δική τους ευθύνη η εφαρμογή του μέτρου…». Η διευθύντρια Υγείας, Σοφία Συμεωνίδου, κάνει μια αποτίμηση από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα η υπηρεσία που προΐσταται. Μας δίνει το προφίλ των απείθαρχων καπνιστών της Πάτρας και προαναγγέλλει την έναρξη ελέγχων και μετά τις 11 το βράδυ.
Η Σoφία Συμεωνίδου έχει διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα μια τάση από τους επαγγελματίες και συγκεκριμένα τμήματα πολιτών να αποδέχονται την απαγόρευση του καπνίσματος στο εσωτερικό των καταστημάτων εστίασης.

«Βλέπουμε ότι τα νέα παιδιά καπνίζουν λιγότερο και συμμορφώνονται πιο εύκολα στις συστάσεις που τους γίνονται, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Το δέχονται και βγαίνουν εκτός των καταστημάτων. Αν περπατήσουμε στους δρόμους θα δείτε ότι οι περισσότεροι από τους καπνιστές που βρίσκονται έξω, είναι νέοι» μας είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το εξοργιστικό είναι ότι ορισμένοι από τους ανυπάκουους πετούν επιδεικτικά το τσιγάρο τους στο πάτωμα για να το σβήσουν.

Η έκπληξη στο προφίλ των απείθαρχων πολιτών, όπως μας το σκιαγράφησε η κ. Συμεωνίδου, έρχεται από το γυναικείο φύλλο. Το προσωπικό της υπηρεσίας έχει διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι οι πιο αρνητικοί δέκτες των συστάσεων που γίνονται για το κάπνισμα στους χώρους εστίασης.
Η απορία που διατυπώνουν κάποιοι πολίτες είναι γιατί οι έλεγχοι διαρκούν μέχρι τις 11:30 μ.μ. Η Σοφία Συμεωνίδου μάς εξήγησε ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε για τις ώρες που στα καταστήματα εστίασης μπορεί να βρίσκονται ανήλικοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες («είναι στις προτεραιότητές μας» μας εξήγησε). Προαναγγέλλει την κλιμάκωση των ελέγχων σταδιακά και μετά τις 11:00 το βράδυ ενώ είναι αποφασισμένη η υπηρεσία να διενεργήσει ελέγχους σε σχολικά καρναβαλικά πάρτι, στα οποία έχει παρατηρηθεί μητέρες να καπνίζουν αδιαφορώντας για την παρουσία των παιδιών τους στον ίδιο χώρο. «Είναι πιο λογικό από το να ελέγξουμε ένα πάρτι ενηλίκων…».

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συναντήσει τα συνεργεία της διεύθυνσης Υγείας είναι η άρνηση των πελατών-παραβατών να δώσουν τα στοιχεία τους όταν τα ζητούν τα μέλη του ελεγκτικού μηχανισμού. Προφασίζονται ότι οι ελεγκτές δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τα στοιχεία τους. Ο ισχυρισμός τους είναι σωστός, καθώς δεν συνοδεύονται από αστυνομικούς. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει εν γνώσει της υπηρεσίας, η οποία έχει επιλέξει να αφήσει να περάσει ένα μεταβατικό διάστημα και στη συνέχεια να ζητήσει την συγκρότηση μικτών συνεργείων ελέγχου σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. «Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και αν χρειαστεί θα ληφθεί και αυτό το μέτρο» μας είπε η κ. Συμεωνίδου. Ελπίζει, όμως, ότι σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί και ήδη βλέπει ότι η πλειοψηφία των καταστηματαρχών συμμορφώνεται.

Η διεύθυνση Υγείας έχει ξεκινήσει να δέχεται καταγγελίες πολιτών τηλεφωνικά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε επτά τηλεφωνικές καταγγελίες και τέσσερες μέσω μέιλ ενώ την τελευταία εβδομάδα πέντε και τρία αντίστοιχα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν επώνυμες και στις περισσότερες ανώνυμες. Η υπηρεσία επιλαμβάνεται με τηλεφωνικές και αυτοπρόσωπες συστάσεις. Όταν διαπιστώνει ότι κάποιοι επαγγελματίες αδιαφορούν τίθεται σε προτεραιότητα το επόμενο πλάνο που είναι η βεβαίωση της παράβασης και η επιβολή προστίμου.

Η υπηρεσία έχει επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν στα πράσα κατ' επανάληψη να επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους τους. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 600 ευρώ για τον καταστηματάρχη και 50 ευρώ για τους πελάτες-πολίτες. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πρόστιμα μόνο σε επαγγελματίες.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε επίσης