"Μαύρο χρήμα" αναζητά η εφορία μέσω του Ε3

Τις συναλλαγές ανά περίπτωση που είχαν το προηγούμενο έτος ζητεί η εφορία από τους μεσίτες ακινήτων, εμπόρους και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας, όπως πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, έργων τέχνης, μέσω του νέου εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης.

Στόχος είναι ο εντοπισμός υποθέσεων και συναλλαγών που είναι ύποπτες για ξέπλυμα του "μαύρου" χρήματος. Συγκεκριμένα, με το νέο Ε3 η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4557/ 2018 περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υποχρεώνει για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους επαγγελματίες να δηλώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2018. Στον νέο πίνακα Ι του Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά:

1. Η δραστηριότητα του επαγγελματία

2. Το είδος της συναλλαγής για τους μεσίτες. Δηλ. αγορά ή πώληση ακινήτων.

3. Το πλήθος των συναλλαγών που η καθεμία υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Την πληροφορία αυτή θα δώσουν τόσο οι μεσίτες ακινήτων όσο και οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας.

4. Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που έγιναν σε μετρητά και πραγματοποιήθηκαν τόσο μέσω των μεσιτών ακινήτων όσο και των εμπόρων και εκπλειστηριαστών.

5. Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που είχαν οι παραπάνω επαγγελματικοί κλάδοι.

Με βάση τις νέες διατάξεις οι μεσίτες και οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις Αρχές για περίεργες συναλλαγές, χωρίς μάλιστα να το γνωστοποιούν στους πελάτες τους.

Με πληροφορίες από Καθημερινή