Λιμενικός, οπαδός του μακελάρη της Νορβηγίας, ετοίμαζε επιθέσεις στις ΗΠΑ

Ποιοι ήταν στο στόχαστρό του

Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, 49 ετών, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του, στο Σίλβερ Σπρινγκς (Μέριλαντ), κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου κατασχέθηκε επίσης ένα όχι ευκαταφρόνητο οπλοστάσιο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ήθελε να δολοφονήσει ο Χάσον φιγουράρουν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο συγκαταλέγονται επίσης στους στόχους.

«Ο ύποπτος θέλει να σκοτώσει αθώους πολίτες σε μια κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ στο αίτημά του να προφυλακιστεί ο 49χρονος «αμερικανός τρομοκράτης» ως τη δίκη του.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι 15 όπλα και πάνω από χίλιες σφαίρες κατασχέθηκαν στο σπίτι του Χάσον, καθώς και ναρκωτικά.

Ο αξιωματικός της ακτοφυλακής αυτοπεριγραφόταν, σε έγγραφα που κατέσχεσαν οι αρχές, ως «λευκός εθνικιστής» για σειρά ετών, υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας».

Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπράιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον. Είναι πρώην πεζοναύτης. Υπηρέτησε επίσης δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά.

Παραμένει υπό κράτηση κι αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή κάθειρξης 21 ετών διότι δολοφόνησε τον Ιούλιο του 2011 συνολικά 77 ανθρώπους, κυρίως έφηβους που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ούτεγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο.

 Πηγή:ant1news.gr

Διαβάστε επίσης