Εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στην Κρήτη

Διενέργεια έρευνας για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες

Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό των τεσσάρων νεκρών που αγνοούνταν στον Γεροπόταμο της Μεσαράς, ο Εισαγγελέας Ηρακλείου Θανάσης Γαληνάς, παρήγγειλε ενδελεχή έρευνα των συνθηκών υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσει το Αστυνομικό τμήμα Μοιρών υπό τις οδηγίες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, θα κληθούν να δώσουν κατάθεση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Χθες το απόγευμα και μετά την δημόσια κατακραυγή για το «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ των δημόσιων φορέων, η Περιφέρεια Κρήτης με ανακοίνωσή της, έδωσε διευκρινίσεις για το «αφύλακτο» ρέμα στον Γεροπόταμο.

Σε αυτήν αναφέρεται:

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το ρέμα στο Γεροπόταμο στη Μεσαρά και με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, η Περιφέρεια Κρήτης διευκρινίζει όσα άπτονται των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα: 

Στις 7 Απριλίου 2017 με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτηςχρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 Ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη «Ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Με άλλη απόφαση στις 13 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 400.000 Ευρώ για την ανακατασκευή του ίδιου καθώς και παρακείμενου δρόμου.

Και για τα δύο έργα φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Φαιστού με προϊστάμενη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο και Διευθύνουσα Υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Στις 22 Ιουνίου 2018 ο Δήμος Φαιστού υπέβαλλε στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης την μελέτη κατασκευής του πρώτου έργου. Επειδή η μελέτη ήταν ανυπόγραφη τόσο από τις Υπηρεσίες του Δήμου όσο και το μελετητή επιστράφηκε στο Δήμο Φαιστού για υπογραφή.

Στις 27 Ιουλίου 2018 υποβλήθηκε εκ νέου υπογεγραμμένη η παραπάνω μελέτη κι αφού αξιολογήθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία (13 Αυγούστου 2018). Η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου από το Δήμο Φαιστού και στις 7 Δεκεμβρίου 2018 μετά τον επιβαλλόμενο λεπτομερή έλεγχο λόγω της σοβαρότητας του έργου, θεωρήθηκε και στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με έγγραφο της που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε από τον Δήμο Φαιστού, την αναδιαμόρφωση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των Δήμων και παρά τις μεγάλες ανάγκες σε πόρους που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες της, επέλεξε να επιχορηγήσει το Δήμο Φαιστού - μόνο για αυτό το έργο - με το ποσό των 660.000 ευρώ.

Πηγή: flashnews.gr 

Διαβάστε επίσης