Ευρωπαϊκή Ένωση και υποψήφιοι Δήμαρχοι στην Πάτρα των εκλογών του Μαϊου

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Πολλές εκκρεμότητες θα μείνουν για έργα υποδομών που επρόκειτο να γίνουν ή προγραμματισμένα να γίνουν στο άμεσο μέλλον, περίπτωση διαχείρισης απορριμμάτων, τρένου, φράγματος Πείρου-Παραπείρου κ.λπ., και εν τούτοις όλα επί Δημαρχίας κ. Κώστα Πελετίδη είχαν την ίδια τύχη. Ποιος ο λόγος αυτών των εκκρεμοτήτων, μας το λέει ο ίδιος ο κ. Πελετίδης, πολλές φορές και επανειλημμένα, με την δικαιολογία ότι:  

«Είναι η πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης) που σήμερα φέρνει στον λαό μας ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, φόρους, πλειστηριασμούς, συσσίτια, λαϊκά νοικοκυριά στα σκοτάδια».

Και εμείς τι κάνουμε κατά μεγάλο μέρος; Παίρνουμε τα χρήματα της Ε.Ε. που προέρχονται τα περισσότερα από τους φορολογούμενους εργαζόμενούς της, και μας τα χορηγεί για να αναπτυχθούμε, και εμείς την κατηγορούμε κιόλας, αντί αυτά τα χρήματα να τα επενδύσουμε σε υποδομές ώστε, να ανταποδώσουν ανάπτυξη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας, δηλαδή θέσεις εργασίας και πλούτο που να αναπαράγεται, για να επενδυθεί εκ νέου και δημιουργηθούν κι άλλες νέες θέσεις εργασίας.     

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Απλά τα πράγματα κ. Πελετίδη και τα γνωρίζετε πολύ καλά. Η Ε.Ε. που επικαλείστε, χρηματοδοτεί την επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων για την καθαριότητα των πόλεων και του περιβάλλοντος. Χρηματοδοτεί όλα τα μέσα συγκοινωνιακά εθνικού και περιφερειακού περιεχομένου με την δημιουργία δικτύων σιδηροδρόμου που είναι ο επικρατέστερος τρόπος μεταφοράς, προϊόντων και ανθρώπων στην Ευρώπη.

Χρηματοδοτεί όλα τα αξιόλογα θέρετρα προς χρήση και εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα. Χρηματοδοτεί την οικονομία χαμηλών ρύπων, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις βιώσιμες μεταφορές, την απασχόληση κοινωνικής ένταξης, την εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, τις ενεργειακές υποδομές και μεταφορές. Στηρίζει την γεωργική ανάπτυξη.

Τα έσοδα της Ε.Ε. προέρχονται από συνεισφορές των κρατών μελών ανάλογα του Εθνικού τους πλούτου και από δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός Ε.Ε.

Μέσω της πολιτικής για τη συνοχή των Κρατών μελών της, χρηματοδοτεί επενδύσεις που συμβάλλουν στη γεφύρωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ χωρών και περιφερειών της ΕΕ.

Για την Πάτρα που είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας και είναι σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης δια θαλάσσης και ξηράς, τα προγράμματα που αναμένοντο για υλοποίηση δεν τα αξιοποιούμε ορθά. Όχι εξαιτίας του κ. Πελετίδη προσωπικά και τους συν αυτόν, αλλά λόγω έλλειψης επιστημονικής επάρκειας και τεχνικής ικανότητάς των, προσθέτοντας και την ιδεοληψία των, προς τα θέματα που τίθενται όπως αυτό του προγράμματος για την Βιωσιμότητα της Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων και ακόμα χειρότερα τον τρόπο διαχείρισης για αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου, αποδεικνύεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής για την πόλη μας και την εξέλιξή της.             

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΘΩΚΟΥ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι για την Πάτρα είναι: Κ. Πελετίδης, Ν. Τζανάκος, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, Γ. Ρώρος, Θ.  Ντρίνιας, Χρ. Πατούχας, Ν. Νικολόπουλος, Π. Ψωμάς, Ν. Παπαδημάτος. Ελπίζουμε ότι συμπληρώθηκε το παζλ των υποψηφίων για τον Δημαρχιακό θώκο. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκος Παπαδημάτος πήρε την θέση του κ. Κώστα Χριστόπουλου, ο οποίος την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2014 επήρε ποσοστό 23,80% και στη δεύτερη 36,50% ενώ ο κ. Πελετίδης εξελέγη Δήμαρχος με 63,50% των ψήφων.

Με μια διαφορά τώρα, κανείς δεν ξέρει με την απλή αναλογική τι ποσοστό θα πάρει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο και μάλλον δεν θα διακινδυνεύσει στο δεύτερο γύρο την εκλογή «Αριστερού» υποψηφίου, όπως έκανε το 2014 με την εκλογή του κ. Πελετίδη.

Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν, ποιοι από όλους που είναι οι υποψήφιοι, δύο μόνο θα έχουν πάρει σχετική πλειοψηφία και ένας εκ των δύο θα μπορεί στο δεύτερο γύρο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι, για να εκλεγεί ένας Δήμαρχος θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα είδος δεδηλωμένης ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο Κυριακών αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα διοίκησης.    

Εξυπακούεται γι’ αυτό ότι, ενδεχομένως αν ένας εκ των υποψηφίων της ΚεντροΑριστεράς του ΚΙΝΑΛ έρθει δεύτερος, οφείλει να συνεργαστεί με τον κ. Γιώργο Ρώρο υποψήφιο Δήμαρχο της παράταξης «Ώρα Πάτρα» και εφόσον έχει έρθει κι αυτός δεύτερος, να επιδιώξουν με άλλους συνυποψήφιους την δημιουργία πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόγραμμα για τον Δήμο Πατρέων τις υποδομές που πρέπει να γίνουν και αυτές που δεν έγιναν αλλά επρόκειτο να γίνουν.

 

 

Διαβάστε επίσης