ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το κουφάρι του "Norman Atlantic" στο Μπάρι - Η μαύρη ημέρα του 2014 και η προσμονή για δικαίωση νεκρών και αγνοούμενων - ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

Η εικόνα του προκαλεί σφίξιμο στην καρδιά, η θεά του θυμίζει την τραγωδία που σημειώθηκε στα παγωμένα νερά της Αδριατικής. Ο λόγος για το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Norman Atlantic", που προπαραμονές Πρωτοχρονιάς του 2014 και ενώ εκτελούσε το δρομολόγοι Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα,  έμελλε να γίνει ο τάφος για τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ενώ 18 άτομα μέχρι και σήμερα θεωρούνται αγννούμενα. 

Πέντε χρόνια μετά το ναυάγιο που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και όχι μόνο, το πλοίο με εμφανή τα σημάδια από την φωτιά που εκδηλώθηκε μετατρέποντας το, σε πλωτό πύρινο εφιάλτη, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπάρι στην Ιταλία. Το tempo24.news, εξασφάλισε φωτογραφίες και σας τις παρουσιάζει. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί αρκετοί εμπλεκόμενοι προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και αποζημιώθηκαν.

52338456_378106846072921_1403827781732663296_n.jpg

Μεταξύ των διασωθέντων που έζησαν εν πλω τον εφιάλτη και τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης τους ήταν και Πατρινοί, μέλη του πληρώματος αλλά και επιβάτες που ταξίδευαν για διακοπές της Πρωτοχρονιάς στο εξωτερικό. 

28 Δεκεμβρίου 2014: Η μαύρη ημέρα για τους επιβάτες του "Νorman Atlantic" - Η ακύρωση που έσωσε τη ζωή Πατρινού Γιατρού -ΒΙΝΤΕΟ

52292227_777948302579138_8164642502238797824_n.jpg

ΜΟΝΟ ΣΤΟ TEMPO24.GR: Σώθηκε από την πύρινη κόλαση του Norman Atlantic, αλλά τον απέλυσαν γιατί κάηκε το φορτηγό του!

51977429_251778392367160_3373420270948712448_n.jpg

Το χρονικό της πυρκαγιάς 

Ήταν 28 Δεκεμβρίου 2014 λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα, όταν το πλοίο Norman Atlantic που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα πιάνει φωτιά εν πλω, 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Αυτό ήταν η αρχή μιας επιχείρησης διάσωσης που κράτησε 36 ώρες και της ναυτικής τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. 

Η πυρκαγιά ξεσπά στο κατάστρωμα των οχημάτων και γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο το πλοίο. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις τω επιβατών για βοήθεια μέσα από τα media που καλύπτουν σε ζωντανή μετάδοση την επιχείρηση, αποτυπώνουν το χάος και τον πανικό πάνω στο φλεγόμενο Norman Atlantic.  Ανατριχίλα προκαλεί ακόμη και σήμερα η στιγμή που ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου, λέγοντας στον ασύρματο «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου» και δίνοντας τις συντεταγμένες του πλοίου.

Ο καιρός είναι «κόντρα» στην επιχείρηση διάσωσης αφού τα τεράστια κύματα που χτυπούν το πλοίο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την όποια προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιβατών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιχειρηθεί διάσωση από αέρος, με τη χρήση ελικοπτέρων: 

Στο πλοίο βρίσκονται 483 άτομα, από τα οποία 427 είναι επιβάτες και 56 μέλη του πληρώματος. Στη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και των μετέπειτα προσπαθειών ρυμούλκησης του πλοίου χάνουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι (τρεις Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Γεωργιανός και δύο Αλβανοί ναύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης).

Ορισμένοι κάηκαν παγιδευμένοι στο γκαράζ του πλοίου, άλλοι χάθηκαν στη θάλασσα. Για την αναγνώριση ορισμένων σορών χρειάστηκαν αναλύσεις DNA, ενώ μέχρι σήμερα 18 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι.

«Φωτιά» το πόρισμα Ιταλών εμπειρογνωμόνων

Τα λάθη, κατά τους Ιταλούς εμπειρογνώμνονες οι οποίοι εξέδωσαν το πόρισμά τους δύο χρόνια μετά την τραγωδία, ξεκίνησαν από την φόρτωση του πλοίου, οπότε και δεν τηρήθηκαν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των οχημάτων. Παράλληλα, μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για επτά ή δέκα λαθρεπιβάτες εντός του πλοίου. 

Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν την επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ως «χαοτική». Σημειώνουν ότι όσες σωστικές λέμβοι έμειναν ανέπαφες από τις φλόγες δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν μια λέμβο χωρητικότητας 150 ατόμων, στην οποία εισήλθαν τελικά 85 επιβάτες.

Επιπλέον, αναφέρουν προβλήματα συντονισμού των μελών του πληρώματος, αλλά και ελέγχου ή καθοδήγησης των επιβατών, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού. 

Όσον αφορά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το πόρισμα, αρχικά υποτιμήθηκαν από το πλήρωμα οι πρώτες ενδείξεις καπνού. Δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην εισέλθει καπνός στο μηχανοστάσιο, ενώ ένας εκ των μηχανικών φέρεται να εγκαταλείπει τον χώρο χωρίς να ενημερώσει τη γέφυρα του πλοίου. Προβλήματα φαίνεται ότι υπήρξαν και με την ενεργοποίηση του συστήματος κατάσβεσης drencher στη ζώνη όπου εκδηλώθηκε η φωτιά. 

Γραφική αναπαράσταση για το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Norman Atlantic: 

«Πάρε τα λεφτά και σώπα»

Ο Νίκος Παράσχης ήταν ένας από τους Έλληνες επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους. Οδηγός φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο, σκοτώθηκε όταν έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί. Με καταγωγή από τη Ζάκυνθο και πατέρας δυο παιδιών μίλησε με την οικογένειά του το βράδυ του Σαββάτου 27 Δεκεμβρίου 2014. Τελευταία φορά που ο 56χρονος έδωσε σημεία ζωής ήταν τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου, όταν και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο πλοίο. Ο Παράσχης ήταν μέλος μιας τριμελούς συντροφιάς οδηγών που μετέφεραν λάδι από την Πάτρα στην Ανκόνα.

nikos-parasxhs-norman-atlantic-patratora.jpg

Ο άτυχος οδηγός ήταν από τους πρώτους που αναγνωρίστηκαν, καθώς στο πτώμα του υπήρχε η ταυτότητά του. Οπως λέει στην εφημερίδα η κόρη του Νίκου Παράσχη, Βασιλική, «μέσα στην ατυχία μας ήμασταν και τυχεροί γιατί βρέθηκε το πτώμα του πατέρα μου, με μεγάλη ταλαιπωρία βέβαια. Ετσι μπορέσαμε να τον θρηνήσουμε. Καιγόταν το πλοίο και δεν τον βοήθησε κανείς. Ακόμα μεγαλύτερο κάνουν τον πόνο μου κάποιοι ασυνείδητοι, υπεύθυνοι για το θάνατο τόσων ανθρώπων που με προσεγγίζουν και μου λένε ‘πάρε τόσα λεφτά και πες ότι δεν έγινε τίποτα στο πλοίο’. Οτι ‘όλα έγιναν τυχαία’. Δεν θέλω όμως να αγγίξω άλλο αυτό το θέμα, γιατί το προχωράει ο δικηγόρος μου και δεν είμαι σε θέση να το συζητήσω.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα χρόνια χωρίς τον πατέρα μου ήταν δύσκολα. Ούτε εμένα, ούτε τον αδερφό μου δεν μας έχουν πάρει ένα τηλέφωνο και να ρωτήσουν αν χρειαζόμαστε κάτι. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι για μένα έκαναν έγκλημα εκείνο το βράδυ. Εγώ εκείνη την ημέρα το έμαθα από τον αδερφό μου, μου είπε ότι είδε στις ειδήσεις πως το καράβι με το όποιο ταξιδεύει ο μπαμπάς φλέγεται.

Τον έπαιρνα ασταμάτητα τηλέφωνο από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να μάθω αν είναι καλά, αλλά μάταια. Το τηλέφωνο του ήταν κλειστό. Στην αρχή δεν ήθελα να πιστέψω ότι κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει στον πατέρα μου. Πίστευα ότι θα δει τις κλήσεις μου και θα με πάρει τηλέφωνο να μου πει ‘είμαι καλά και έρχομαι σπίτι’».

με πληροφορίες ethnos.gr, aixmi.gr

 

 

Διαβάστε επίσης