Η Αυστρία απαγόρευσε το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για «την ενεργοποίηση του νόμου των συμβόλων στην Αυστρία», ο οποίος απαγορεύει και το σύμβολο των ακροδεξιών Τούρκων «Γκρίζων Λύκων».

Το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας, που έχει συμμαχήσει στο κοινοβούλιο με τους ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους», έχει υιοθετήσει και τον χαιρετισμό των ακροδεξιών.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαιρετήσει αρκετές φορές όχι μόνο με το σημείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  αλλά και των Γκρίζων Λύκων 

.Πρόκειται για μετεξέλιξη του τουρκικού ισλαμιστικού κινήματος σε «εθνοϊσλαμικό», μια διαδικασία που ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Με ανακοίνωσή του στις 14 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Θεωρούμε απαράδεκτο τον «Νόμο των Συμβόλων», που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Μαρτίου με τρόπο που θα περιλαμβάνει το σύμβολο του «Γκρίζου Λύκου».

»Τον καταδικάζουμε για ακόμη μία φορά. Είναι σκάνδαλο η ύπαρξη του συμβόλου του «Γκρίζου Λύκου», το οποίο είναι σύμβολο ενός νόμιμου κόμματος στην χώρα μας στην ίδια λίστα με το σύμβολο μίας αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως το PKK, παρά τις όλες προειδοποιήσεις μας, που βρίσκεται σε κανονισμό ο οποίος δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας την 11η Φεβρουαρίου 2019 σχετικά με τον εν λόγω νόμο.

»Επίσης είναι ένας ανησυχητικός δείκτης του σημείου που έχει φθάσει ο λαϊκισμός.

»Με αυτή την εξωφρενική και παράλογη απόφαση η Αυστρία έβαλε στο στόχαστρο όχι μόνο το πολιτικό κόμμα που χρησιμοποιεί το εν λόγω σύμβολο και τους υποστηριχτές του αλλά ολόκληρο το πολιτικό θεσμικό σύστημα και τη νόμιμη πολιτική βάση.

»Αναμένεται από την Αυστρία να επιστρέψει από τον δρόμο αυτό και να εγκαταλείψει αυτήν την αδιέξοδη πολιτική που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και που θα υποδαυλίσει το λαϊκισμό.

»Για την ασφάλεια των σχέσεων μας η ύπαρξη του κοινού νου αντί του φανατισμού είναι απαραίτητη», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης