Που οφείλονται τα ρίγη μετά τον τοκετό

Πολλές γυναίκες κρυώνουν πολύ μετά τον τοκετό, άλλοτε σε όλο τους το σώμα και άλλοτε μόνο στα πόδια.

Ακόμα κι αν έχετε διαβάσει τα πάντα για τον τοκετό και αισθάνεστε καθ’ όλα έτοιμη γι’ αυτόν, μερικές λεπτομέρειες μπορεί να σας έχουν διαφύγει. Έχετε, λ.χ., ενημερωθεί για τα ρίγη που μπορεί να παρουσιάσετε;

Όπως εξηγεί η μαιευτήρας-γυναικολόγος Dr. Rebecca Russell, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, μην ανησυχήσετε αν ξαφνικά αρχίσουν να... κτυπάνε τα δόντια σας από το κρύο. Ούτε αν ανακαλύψετε πως τα πόδια σας είναι παγωμένα και σας προκαλούν ρίγη.

«Τα ρίγη μετά τον τοκετό είναι συνηθισμένο φαινόμενο», λέει. «Οι περισσότερες γυναίκες όμως δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να εμφανιστούν σύντομα μετά τη γέννα, ακόμα κι αν ο τοκετός γίνεται το καλοκαίρι εν μέσω καύσωνα».

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν που ακριβώς οφείλονται τα ρίγη μετά τον τοκετό. Έχουν όμως διαπιστώσει ότι άλλες γυναίκες τρέμουν σύγκορμες και άλλες μόνο στα πόδια.

«Εικάζουμε ότι τα επιλόχεια ρίγη σχετίζονται με τις απώλειες υγρών ή/και θερμότητας κατά τον τοκετό», λέει η Dr. Russell. «Πιστεύουμε επίσης ότι εμπλέκονται και οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά τον τοκετό».

Τα ρίγη μπορεί να παρουσιαστούν ανεξάρτητα από το είδος του τοκετού - αν δηλαδή είναι φυσικός ή με καισαρική. Συνήθως εκδηλώνονται μέσα σε 2 ώρες από τη γέννηση του μωρού, αν και μπορεί να αρχίσουν και προς το τέλος του τοκετού.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ακόμα κι αν η αίθουσα του τοκετού θερμαίνεται πάρα πολύ καλά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μία φυσιολογικά, βραχύβια αντίδραση του οργανισμού, η οποία δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με εσάς ή με το μωρό σας.

Πως αντιμετωπίζονται

Αν παρουσιάσετε ρίγη, μην προσπαθήσετε να τα ελέγξετε. Απλώς ζητήστε να σας φέρουν κουβέρτα, συνιστά η Dr. Russell.

Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική εάν γεννήσατε με καισαρική τομή, διότι υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η τομή σας, προειδοποιεί.

«Τα ρίγη δεν είναι ευχάριστα αλλά θα περάσουν», λέει. «Σπανίως διαρκούν επί περισσότερη από 1 ώρα μετά τον τοκετό. Προσπαθήστε λοιπόν να χαλαρώσετε όσο μπορείτε, κουκουλωθείτε με τις κουβέρτες και αφήστε τα να περάσουν».

Άλλο όταν υπάρχει πυρετός

Η Dr. Russell επισημαίνει ότι τα επιλόχεια ρίγη μοιάζουν περισσότερο με την αίσθηση που έχει κάποιος όταν βγαίνει στα χιόνια χωρίς παλτό.

Όταν μοιάζουν με τα ρίγη που έχει όποιος ανεβάζει πυρετό λόγω ίωσης (όταν δηλαδή τα νιώθει η γυναίκα μέχρι τα κόκκαλά της), ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, λογικά θα υπάρχει και κάποια πυρετική κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι κρυώνετε μετά τον τοκετό, ενημερώστε τον γιατρό σας ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε πυρετό.

Διαβάστε επίσης