Τι γίνεται με την Ξερόλακκα; - Οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν τη μελέτη

Ήταν Οκτώβριος του 2018 , μόλις τέσσερις μήνες πριν δηλαδή, όταν οι εκπρόσωποι των συλλόγων πέριξ του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας έφταναν στο δημαρχείο για μια σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να τους δείξει την μελέτη για τη διαχείριση των σκουπιδιών και μαζί με αυτή να τους γνωστοποιήσει και τις προθέσεις της σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει με τον ΧΥΤΑ. Τότε, τον Οκτώβριο, οι κάτοικοι είχαν φτάσει στο σημείο να απειλούν  με αποκλεισμό της Ξερόλακκας, αν δεν τους παρουσιαστεί άμεσα η μελέτη.

Ο δήμαρχος, όπως λένε οι κάτοικοι, τους ζήτησε χρόνο μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη  και να παραληφθεί από τη δημοτική αρχή.

Ο Ιανουάριος παρήλθε, αλλά δεν παρουσιάστηκε καμία μελέτη στους κατοίκους, παρά το γεγονός ότι υπήρχε δέσμευση για ανακοίνωσή της τον πρώτο μήνα του χρόνου.

 

«Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»

«Μας έχουν πει αορίστως ότι η μελέτη έχει παραληφθεί από τον Δεκέμβριο και ότι την επεξεργάζονται. Έχουμε φτάσει στα μέσα του Φεβρουαρίου και ακόμη ούτε φωνή, ούτε ακρόαση» λέει ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θανάσης Καραθανασόπουλος και επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Συχαινών Γιώργος Βασιλόπουλος: «Όχι, δεν μας έχουν ενημερώσει για τίποτα. Η κατάσταση είναι η ίδια όπως και πριν μήνες».

 

Βλέπουν τα έργα από… ψηλά

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περιοχή της Ξερόλακκας κατασκευάζεται τρίτο κύτταρο ενώ είναι σε εξέλιξη εργασίες για τον τοίχο αντιστήριξης. «Δεν έχουμε την δυνατότητα να μπούμε στον ΧΥΤΑ, καθώς αυτό μας απαγορεύεται» λέει ο κ. Καραθανασόπουλος. «Ωστόσο, είτε μας έρχονται πληροφορίες για το τι συμβαίνει εντός του ΧΥΤΑ, είτε βλέπουμε μόνοι μας τι γίνεται από τις περιοχές γύρω από το ΧΥΤΑ όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά. Έτσι γνωρίζουμε ότι έχουν ανοίξει τρύπες για το νέο τοίχο αντιστήριξης».

Υπενθυμίζεται ότι ο τοίχος αντιστήριξης είναι ένα από τα σημεία αιχμής στην κόντρα του δήμου με τους κατοίκους καθώς οι  όγκοι των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ απειλούνται με κατολίσθηση.

«Τα  απορρίμματα έχουν ξεπεράσει τα όρια πάνω από τα 150 μέτρα, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα φύγουν. Δεν θέλουν μόνο να τα στηρίξουν, αλλά να κάνουν και χώρο εναπόθεσης» λένε οι κάτοικοι.

Αναβολή στη δίκη

Την περασμένη Δευτέρα επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση    που αφορούσε την αναφορά των κατοίκων της Ξερόλακκας για το θέμα της καύσης του βιαερίου το οποίο αποτελεί μια σιωπηλή βόμβα για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής και η οποία είχε κάνει τη Εισαγγελία, που ήταν εκ των αποδεκτών της καταγγελίας, να κινηθεί αυτεπάγγελτα.  

Η εκδίκαση αναβλήθηκε μετά από το αίτημα του δήμου και η παλιά πικρή ιστορία της Ξερόλακκας συνεχίζεται και όπως όλα δείχνουν θα κληρονομηθεί στην επόμενη δημοτική αρχή κατά τα γνωστά και συνήθη των τελευταίων χρόνων.

Υπενθυμίζεται από τους κατοίκους ότι τον Ιούνιο του 2015 ο δήμαρχος ενημέρωνε τον προϊστάμενο του Εφετείου Πατρών για την επικίνδυνη κατάσταση λειτουργίας της Ξερόλακκας, εφιστώντας την προσοχή των εμπλεκομένων ακόμη και για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος στο ΧΥΤΑ.

Ο κ. Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά είχε μεταβεί στον προϊστάμενο Εφετών στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που ε’ίχε ξεκινήσει με πολιτικούς και κρατικούς φορείς, για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, τονίζοντας  ότι ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα είναι ήδη από χρόνια κορεσμένος, και προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη η εύρεση εναλλακτικής λύσης και η άμεση αντιμετώπιση πιεστικών τεχνικών και λειτουργικών προβλημάτων που υπάρχουν. «Ζητούμενα είναι η οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ και η έναρξη έργων αποκατάστασής του, η προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων και η οριστική επίλυση του προβλήματος» ανέφερε τότε το δελτίο Τύπου που έχουν κρατήσει οι κάτοικοι στη …συλλογή τους.

Στα δύο οι σύλλογοι

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύλλογοι γύρω από την Ξερόλακκα, οι οποίοι είχαν συστήσει ένα κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, έχουν χωριστεί στα δύο, μεταξύ αυτών που επιμένουν  και αυτών που στο μεταξύ ξεχάστηκαν για λόγους που έχουν να κάνουν και με αλλαγές στη σύνθεση των συμβουλίων των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και με …. παραπολιτικού τύπου παρεμβάσεις.

Το ζήτημα της Ξερόλακκας πάντως, ανεξαρτήτως εξάρσεων και υφέσεων στις αντιδράσεις των κατοίκων θα απασχολήσει ούτως ή άλλως τους υποψηφίους δημάρχους στην αναμέτρηση που ακολουθεί.

 

Η εκτίμηση της ΟΙΚΙΠΑ

Στο θέμα παρενέβη πρόσφατα και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα,  η εκτίμησή της είναι η εξής: «Ο Δήμος της Πάτρας παράγει σήμερα 100 χιλιάδες τόνους σκουπίδια και έχει 5% ανακύκλωση. Όταν θα λειτουργήσει το εργοστάσιο  των 53.000 τόνων συνολικά, θα πηγαίνουν προς επεξεργασία 40.000 τόνοι από την Πάτρα (οι υπόλοιποι 13 χιλιάδες από τους άλλους δύο  Δήμους)

Να υποθέσουμε ότι τα επόμενα 5-8 χρόνια η πόλη θα διπλασιάσει  το ποσοστό της στην ανακύκλωση (10%) και θα επιτύχει και μια κομποστοποίηση 10% (πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αλλά όχι ανέφικτες αν ξεκινήσουν από τώρα συντονισμένες δράσεις  για υποδομές και ευαισθητοποίηση). Θα έχουμε συνολικά σε βάθος χρόνου ένα ποσοστό 40% στη μονάδα επεξεργασίας και 20% σε ανακύκλωση – κομποστοποίηση.

Θα υπάρχει συνεπώς ένα υπόλοιπο τουλάχιστον 40% (40.000 τόνοι) που θα πηγαίνει υποχρεωτικά στην Ξερόλακκα  αφού δεν υπάρχει στην περιοχή μας άλλος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ και τα κόστη μεταφοράς σε άλλες περιοχές είναι τεράστια…


 

Γ. Κοντογεωργοπούλου