Δημοκρατικοί: Παράνομο να κηρυχθούν οι ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το τείχος

Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό,τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα "βίαιο πλήγμα" στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας» γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσουο, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης Τραμπ. «Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα υπογράψει τα έγγραφα με τα οποία θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής ανάγκης για να χρηματοδοτήσει το τείχος. «Έχουμε εισβολή ναρκωτικών, εισβολή συμμοριών, εισβολή ανθρώπων και αυτό είναι απαράδεκτο» είπε στην ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι κυβέρνηση έχει ήδη βρει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα ανακατανείμει για να χτιστεί το τείχος. Σ' αυτά περιλαμβάνονται 600 εκατομμύρια από ένα ταμείο κατασχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, και 6 δισ. από δύο ταμεία του υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Τραμπ εκτίμησε από την πλευρά του ότι με την εντολή που θα δώσει θα αποδεσμευτούν περί τα 8 δισ. δολάρια για το τείχος. Το ποσό αυτό θα καλύψει μόνο ένα μέρος του κόστους, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP