Τάρτα με ψητή κόκκινη πιπεριά, κατίκι Δομοκού και γραβιέρα Δωδώνης

Μια νόστιμη χορτοφαγική τάρτα, που δεν θα χορταίνετε να φτιάχνετε!

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας:
Για τη γέμιση:

150γρ. βούτυρο φρέσκο
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 αβγό
3 κουτ. σούπας νερό (περίπου)
8 πιπεριές Φλωρίνης
300γρ. κατίκι Δομοκού
150γρ. γραβιέρα Δωδώνης τριμμένη στον τρίφτη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη ζύμη για την τάρτα: χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτετε το αβγό και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. 

Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου, με διάμετρο τρεις πόντους μεγαλύτερη από τον πάτο της φόρμας σας. Προτού την τοποθετήσετε μέσα στη φόρμα τη βουτυρώνετε.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ανάβετε το φούρνο στους 220°C και βάζετε στη σχάρα τις πιπεριές. Τις ψήνετε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαυρίσουν καλά απέξω. Τις βγάζετε, τις βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, τις αλατίζετε και τις σκεπάζετε με δεύτερο πιάτο για να ιδρώσουν και να φύγει πιο εύκολα η φλούδα τους.

Μετά από 10 λεπτά ξεσκεπάζετε και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρείτε τη μαυρισμένη φλούδα, το κοτσάνι και τα σπόρια. Παίρνετε την καθαρή σάρκα από τις κόκκινες πιπεριές και την κόβετε σε κομματάκια.

Ρίχνετε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το κατίκι Δομοκού, το ελαιόλαδο και το θυμάρι. Ανακατεύετε καλά και με το μίγμα γεμίζετε τη τάρτα. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα Δωδώνης. 

Σκεπάζετε την τάρτα με ένα αλουμινόχαρτο και τη βάζετε στο φούρνο στους 200°C για 30-45 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά βγάζετε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε το φούρνο στους 180°C και αφήνετε την τάρτα να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να ξεκουραστεί και τη σερβίρετε σε στρογγυλή πιατέλα.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ