Πέθανε η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα

Σε ηλικία 72 ετών πέθανε η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα, η οποία είχε γεννηθεί το 1947 στην Αθήνα αλλά έζησε τα μαθητικά και γυμνασιακά της χρόνια στην Ξάνθη.

Έχοντας σπουδάσει δημοσιογραφία, η Νίκη Αναστασέα δούλεψε πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλις, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικά και διορθώτρια. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε» (1998, Πόλις) απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω».

Για το μυθιστόρημά της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (2012, Πόλις), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.

Εργογραφία

«Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου», (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015), «Τα άγρια περιστέρια», (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», (Πόλις 2012), «Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού», (Κέδρος 2009), «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε», (Κέδρος 2007), «Επικράνθη: δια χειρός Αλέξη Ραζή», (Κέδρος 2007), «Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε», (Πόλις 2007).

Υπουργείο Πολιτισμού - Συλλυπητήριο μήνυμα

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο της Νίκης Αναστασέα, μιας γυναίκας που εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου, ως βιβλιοπώλις και βιβλιοκριτικός, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή.

Το 1998, με το πρώτο της βιβλίο «Αυτή η μέρα προχωρούσε αργά», απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω», ενώ το 2013 για το βιβλίο της «Πολύ χιόνι μπροστά σπίτι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης» και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα».

naftemporiki.gr