To βόρειο πάρκο της Πάτρας- Το πλατανόδασος περιμένει την αξιοποίησή του

Όταν τον Μάρτιο του 2017 παραχωρήθηκε  με δεκαετή σύμβαση από τον ΟΑΕΔ η χρήση του πλατανόδασους, ο δήμος της Πάτρας έκανε λόγο για άμεση δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής ήπιας διαμόρφωσης, για τους κατοίκους, το οποίο θα βρισκόταν στον αντίποδα του νότιου πάρκου. Περί βορείου πάρκου ο λόγος. Ενός πάρκου  που θα ερχόταν να προστεθεί στους ανοικτούς χώρους περιπάτου στους οποίους επενδύει γενικά η δημοτική αρχή και οι οποίοι φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας του αφηγήματόςτης σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους πολίτες.

Ωστόσο, στην περίπτωση του βόρειου πάρκου δεν έχει επιδειχθεί η ζέση που επιδείχθηκε στην περίπτωση του νότιου .

 

‘Ένα χρόνο πριν ο καθαρισμός

Ο πρώτος καθαρισμός έγινε την άνοιξη του 2018, ένα χρόνο μετά την παραχώρηση της έκτασης από τον ΟΑΕΔ και περίπου ένα χρόνο πριν από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ήταν τότε που υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Χρήστου Κορδά, απομακρύνθηκαν από το χώρο μπάζα και καλαμιές. Ακολούθησαν συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου τα οποία ξεκίνησαν εργασίες ήπιας διαμόρφωσης, με τη δημιουργία μικρών διαδρόμων περιπάτου, παρουσία δασολόγου μιας και είχε προηγηθεί η αντίδραση της ΟΙΚΙΠΑ για τον καθαρισμό στο χώρο σε σχέση με την προστασία της χλωρίδας.Μετά τον αρχικό καθαρισμό του Πλατανόδασους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και λόγω των καθυστερήσεων που είχαν αρχίζει να παρατηρούνται, ο Σύλλογος Παραλίας Προαστείου«Η Δραση», με έγγραφό του ζήτησε από το Δήμο να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο επί χάρτου με προσδιορισμένες  τις  ενέργειες στις οποίες προτίθετο να προβεί για την αξιοποίηση του χώρου και την μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής.

 

 Οι εργασίες διαμόρφωσης

Με απόφαση τότε του Δημάρχου συστήθηκε 4μελής ομάδα έργου αποτελούμενη από επιστήμονες υπαλλήλους του Δήμου, Δασολόγους, Περιβαλλοντολόγο και Αρχιτέκτων-Μηχανικό, με αντικείμενο την Μελέτη-Σχεδίου «Προστασίας, ήπιας ανάδειξης και διακίνησης των επισκεπτών» του τμήματος του χώρου του Πλατανόδασους με χαρακτηριστικά φυσικού οικοσυστήματος.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις της Ομάδας Έργου με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Βασίλη Θωμόπουλο, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Δράση», Τριαντάφυλλο Κυρίτση, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του έργου.

Στην τελευταία σύσκεψη, όπως λέει ο κ. Κυρίτσης «οριστικοποιήθηκαν  οι εργασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα, με πρώτη την περίφραξη του Πλατανόδασους. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικοί, κάθετοι δρομίσκοι προς τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Πλατανόδασος και έχει ήδη χαλικοστρωθεί, θα στρωθούν και αυτοί με χαλίκι.

Παράλληλα προετοιμάζονται οι μελέτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων/οργάνων τόσο για  τη σύγχρονη παιδική χαρά όσο και για υπαίθρια εκγύμναση πολιτών, ενώ θα προσδιορισθεί ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων (επισκεπτών και λουόμενων), η διαδρομή του ποδηλατοδρόμου καθώς και οι χώροι όπου θα τοποθετηθούν  παγκάκια, ενώ θα μελετηθούν και θα προσδιοριστούν τα κατάλληλα σημεία για την τοποθέτηση χαμηλού/ήπιου φωτισμού, ώστε να μην αποβαίνει επιβαρυντικός για την πανίδα του πλατανοδάσους».

 

Μόνο πεζοί και ποδηλάτες

Η πρόσβαση στο Πλατανόδασος θα επιτρέπεται μόνοσε πεζούς και ποδηλάτες και όχι σε οχήματα.Επίσης, θα υπάρξει επαρκής σήμανση, με την τοποθέτηση πινακίδων σε διάφορα σημεία του χώρου, για την πληροφόρηση/ενημέρωση των επισκεπτών, αφ’ ενός για τα είδη χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στο Πλατανόδασος, αφ’ ετέρου για τα ενδιαφέροντα σημεία του περιβάλλοντα χώρου που αξίζουν εξερεύνησης.

Θέματα όπως η ύδρευση όλης της περιοχής του πλατανοδάσους αλλά και η τοποθέτηση σε ενδεδειγμένα σημεία, πυροσβεστικών κρουνών κ.λπ., είναι υπό μελέτη και θα ανακοινωθούν από τον Δήμο Πατρέων εν καιρώ.

 

Πότε θα είναι έτοιμο;

Ο δήμος δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ή τουλάχιστον δεν το έχει κάνει γνωστό στο σύλλογο της περιοχής που περιμένει τη διαμόρφωση του πάρκου από πέρυσι το καλοκαίρι. «Το μόνο που έχει γίνει μετά τον καθαρισμό, είναι η χαλικόστρωση του δρόμου» λένε στις «7Μ» κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα αποκτήσουν το αναμενόμενο πάρκο φέτος το καλοκαίρι, επενδύοντας και στο γεγονός ότι η σεζόν είναι προεκλογική.

 

Ένα δάσος, μια ιστορία

Η μακρόχρονη και σπάνια συνύπαρξη της παραλίας «Δάφνες» με τον χειμαρροπόταμοΧάραδρο αλλά και  το Πλατανόδασος, στην περιοχή της Παραλίας Προαστείου Πατρών, θέση ‘Δάφνες’, έχει διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο και σπάνιο τοπίο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως φυσικού παραθαλάσσιου και παραποτάμιου πλατανόδασους Το επίσης ιδιαίτερο οικοσύστημά  του χαρακτηρίζεται από κάλλος και ποικιλομορφία ενώ η χλωρίδα και η πανίδα του θεωρείται σπάνια.Για το λόγο αυτό, το μοναδικό στο είδος του αυτό τοπίο, έχει ενταχθεί στα σπάνια και προστατευόμενα μέρη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, το Πλατανόδασοςκαλύπτει μόνο 60 στρέμματα από τα αρχικά 300 που υπήρχαν εκατέρωθεν του Χαράδρου. «Ευτυχώς, έστω αυτά τα λίγα στρέμματα, έχουν γλυτώσει  από την οικοπεδοποίηση, σε αντίθεση με την πλήρη οικοπεδοποίησή του από την πλευρά της περιοχής του Καστελλόκαμπου αλλά και όλης της υπόλοιπης έκτασής του πάνω από τις γραμμές του τραίνου» λέει ο κ. Κυρίτσης.

Μέχρι το 1948, το Πλατανόδασος ιδιοκτησιακά ανήκε σε κατοίκους της περιοχής Μποζαϊτίκων που καλλιεργούσαν κυρίως αμπελώνες. Το 1949 η εταιρία Mobiloil εξαγόρασε την έκταση αλλά  αυτή παρέμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 1988, όταν περιήλθε ιδιοκτησιακά στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (σήμερα ΟΑΕΕ).

Έκτοτε, ο χώρος παρέμεινε αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος  ενώ, με την πάροδο του χρόνου, έγινε μη προσπελάσιμος εξαιτίας τόσο της πυκνής βλάστησης, καλαμιώνων και αγριόχορτων όσο και των σκουπιδιών, μπαζών και άλλων άχρηστων αντικειμένων που είχαν συσσωρευτεί εκεί.

Τον Μάρτιο 2017 παραχωρήθηκε η χρήση της έκτασης αυτής (60 στρέμματα πλατανόδασους) στο Δήμο Πατρέων, με δεκαετή σύμβαση, από τον ΟΑΕΔ., με την προϋπόθεση να γίνει  πάρκο αναψυχής ήπιας διαμόρφωσης, για τους κατοίκους της πόλης.

 

Γ. Κοντογεωργοπούλου