Τελικά, πόσο ενιαία είναι η ΝΔ ;

Του Κώστα Σπαρτινού, βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ

Ειπώθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδεσε κόμπο την καρδιά του όταν έπρεπε να αποφασίσει την τελική στάση του κόμματός του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τελικά, για να κρατήσει ενιαίο το κόμμα του, κατάληξε να διαγράψει την ιστορία και τις διαμορφωμένες από χρόνια σχετικές θέσεις του κόμματός του, θέσεις που είχαν εκφραστεί από προηγούμενους Προέδρους και Πρωθυπουργούς   της ΝΔ (μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του) και να προσχωρήσει – μέσα από ένα ορυμαγδό ακροδεξιών και πολεμοκάπηλων ιαχών – στην άποψη του Αντώνη Σαμαρά (αυτού που “τελείωσε” κάποτε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και των ΛΑΟπρόβλητων παιδιών του Καρατζαφέρη.

Αυτή όμως η “θυσία”, σπονδή στον ακροδεξιό θεό της πιο σκοτεινής Δεξιάς, έφερε άραγε το σκοπούμενο αποτέλεσμα; Είναι όντως ενιαία σήμερα η ΝΔ; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνει κανείς ιδιαίτερα βαθυστόχαστη ανάλυση, να λύσει κανένα δύσκολο γρίφο για να απαντήσει αρνητικά. Στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σαμαράς “έκοψε” στα δύο τη ΝΔ. “Η Μακεδονία είναι μία και μόνο ελληνική” διατράνωσε, απουσιάζοντος του αρχηγού της ΝΔ. Γραμμή ίδια με της Χρυσής Αυγής και όλων των σύγχρονων άμαχων “Μακεδονομάχων”. Άποψη αναθεωρητική της Ιστορίας και των διεθνών συνθηκών της χώρας (Βουκουρέστι, 1913), άποψη υπόλογη για αλυτρωτισμό από την πλευρά της χώρας μας, άποψη επικίνδυνη γιατί οδηγεί λογικά στην αμφισβήτηση των συνόρων στην ιστορικά αλλά και σήμερα ταραγμένη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Διατυπωμένη από πολιτικούς ηγέτες που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα ...! Ίσως βέβαια ισχυριστεί κανείς ότι ο κ. Σαμαράς με την ομιλία αυτή κλείνει οριστικά τον πολιτικό του κύκλο με το ίδιο ρεφραίν που τον ανάδειξε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Όμως η παρακαταθήκη του αφήνει έντονες επιρροές στη ΝΔ, με ουσιαστικές και δημόσια πια ορατές ρωγμές στο κομματικό σώμα, που τις είδαμε να αποθανατίζονται και με αναμνηστική φωτογραφία του ακροδεξιού ηγετικού πυρήνα της ΝΔ στα γραφεία της στη Βουλή.

Τη συνέχεια την είδαμε στη δημόσια και ανοιχτή αντιπαράθεση Δένδια – Γεωργιάδη, στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας που στηρίζει τη ΝΔ όπου διατυπωνόταν κατηγορία ότι ο κ. Μητσοτάκης υπονομεύεται από τον Αντιπρόεδρο κ. Γεωργιάδη και στην επίσης δημόσια αντιπαράθεση των στελεχών της ΝΔ για το πώς θα αποκαλούν εφεξής τη Βόρεια Μακεδονία.

Είναι πρώτη φορά που κόμμα που ισχυρίζεται ότι θα είναι ο σίγουρος νικητής των επόμενων εκλογών, δεν μπορεί να κρύψει την εσωτερική του διχοστασία. Δεν μπορεί να κρύψει τον πόλεμο χαρακωμάτων για τη νομή των θέσεων της εξουσίας που φαντασιώνονται τα στελέχη του. Σκεφτείτε τί θα γίνει όταν διαπιστώσουν – πολύ σύντομα – ότι η κατάκτηση της Κυβέρνησης υπήρξε όνειρο απατηλό !

Διαβάστε επίσης