Γάλλοι δημοσιογράφοι πίσω από διαδικτυακό μπούλινγκ με θύματα γυναίκες

Σκάνδαλο διαδικτυακού μπούλινγκ συνταράσσει τη Γαλλία, καθώς πίσω από το «κλαμπ των αγοριών» που φέρονται να παρενοχλούσαν γυναίκες και ξένες δημοσιογράφους επί χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκονταν επίσης δημοσιογράφοι.

Η ομάδα, η οποία αποτελούνταν από περίπου 30 άτομα, διατηρούσε κλειστή σελίδα στο Facebook υπό την ονομασία Ligue du LOL. Στη συνέχεια δημιούργησε λογαριασμούς στο Twitter μέσω των οποίων έκανε μπούλινγκ σε γυναίκες, ενίοτε αναρτώντας πορνογραφικά memes ή επεξεργασμένες φωτογραφίες, με σκοπό να τις εξευτελίσει.  

Δεκάδες γυναίκες αποκάλυψαν ότι υπήρξαν θύματα της συγκεκριμένης ομάδας, τη δράση της οποίας αποκάλυψε η γαλλική «Liberation». Ορισμένοι μάλιστα δημοσιογράφοι ανήκαν στο δυναμικό της «Liberation» και απολύθηκαν.

Ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Βενσάν Γκλαντ, ο οποίος δημιούργησε την ομάδα το 2009, και ο Αλεξάντρ Ερβό, διευθυντής της ιστοσελίδας της «Liberation». Στην ομάδα συμμετείχε επίσης ο Νταβίντ Ντουσέ, διευθυντής του μουσικού περιοδικού «Les Inrockuptibles».

Σύμφωνα με την «Guardian», εκτιμάται ότι κάποια θύματα γνώριζαν ποιοι βρίσκονταν πίσω από τις διαδικτυακές επιθέσεις εις βάρος τους, αλλά δεν μιλούσαν από φόβο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φλοράνς Πορσέλ, παρουσιάστριας επιστημονικών θεμάτων. Μέλος της ομάδας της τηλεφώνησε παριστάνοντας ότι είναι παραγωγός γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής και της πρόσφερε δουλειά. Στη συνέχεια, ανέβασε στο Διαδίκτυο αποσπάσματα από την υποτιθέμενη συνέντευξη. «Όταν δημοσιεύθηκε, έκλαιγα από ντροπή επί τρεις μέρες», ανέφερε η Πορσέλ προσθέτοντας ότι είχαν επίσης κάνει ένα πορνογραφικό φωτομοντάζ. Υπεύθυνος, όπως παραδέχτηκε και εν συνεχεία ζήτησε συγγνώμη μέσω Twitter, ήταν ο Νταβίντ Ντουσέ.  

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Twitter, με σκοπό να απολογηθεί, ο Γκλαντ παραδέχτηκε ότι δημιούργησε «ένα τέρας το οποίο δραπέτευσε», υποστηρίζοντας ότι αρχικός στόχος ήταν η «διασκέδαση», αλλά γρήγορα τα πράγματα ξέφυγαν, χωρίς τα μέλη της ομάδας να το συνειδητοποιήσουν.

naftemporiki.gr