Στην εκδήλωση της ΕΑΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας, Νατάσα Ράγιου

Την 4η Φεβρουαρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συνδιοργανωτές το Ερευνητικό Εργαστήριο George D. Behrakis της Ε.Α.Ε, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και τη βραβευμένη πρωτοβουλία SmokeFreeGreece, πραγματοποίησε εκδήλωση στην αίθουσα «Φάρος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρθηκε στους 8 άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η εθνική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ. Βιτένις Αντριουκάιτις (Vytenis Andriukaitis), ο οποίος ανέδειξε με ενάργεια την καταστροφική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία, αναφέροντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχείατο κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 θανάτους ετησίως στην Ε.Ε. και ότι οι καπνιστές, πεθαίνουν 14 χρόνια νωρίτερα από το προσδόκιμο όριο ηλικίας των μη καπνιστών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο ανησυχητικό φαινόμενο του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων, αλλά και στις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην προστασία του πληθυσμού από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, με ποσοστό που αγγίζει  το 78%,  το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφέρθηκε στην συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, όπου τα νέα περιστατικά έφτασαν τα67.401 και ο αριθμός θανάτων τους 32.888. Oκ.Φιλόπουλος ανέφερε ότι το 1/3 των διαγνωσθέντων καρκίνων μπορούν να προληφθούν από την εξάλειψη και μόνο των 6 κύριων παραγόντων κινδύνου που είναι: κάπνισμα,  αλκοόλ, περιβαλλοντική ρύπανση, ανθυγιεινή διατροφή,  έλλειψη σωματικής άσκησης και  λοιμώξεις  που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνων. Καθ’ όλη την εκδήλωση, το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα ήταν βασικό θέμα συζήτησης, καθώς πρόκειται για τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι, με μεγάλη διαφορά, η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ενώσεως για την καταπολέμηση του Καρκίνου (UICC), καλούνται οι πολίτες να αλλάξουν τρόπο ζωής και η πολιτεία να ενσκήψει με μεγαλύτερη προσοχή στο σύνθετο πρόβλημα της αντιμετώπισης της νόσου, εξασφαλίζοντας κατάλληλες παρεμβάσεις στο πεδίο της  πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας.

Η κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής  Θελήσεως της UNESCO  και Πρόεδρος του Σωματείου"ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο", αναφέρθηκε στα  μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας, ενώ παρουσίασε τα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά, στο οποίο βρήκαν θεραπεία 2.780 παιδιά τα τελευταία εννέα χρόνια.


Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι : «Βασική μας προτεραιότητα αποτελούν οι πολιτικές πρόληψης του καρκίνου» και έδωσε έμφαση στο ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και απολύτως».  Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο καρκίνος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και γνώση και η πολιτεία πρέπει να έχει ένα σχέδιο δράσης,που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη σωστή θεραπεία και προπαντός στην ανακούφιση των ασθενών. Επίσης,κατέθεσε τις πέντε βασικές προτάσεις του κόμματός του για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου: «Πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιτάχυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, άμεση διενέργεια ακτινοθεραπειών, δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης καρκίνου και τέλος στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκηςτόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση, σε κάθε υπεύθυνο φορέα αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά να αντιδράσουν άμεσα. Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι το κάπνισμα, ενεργό και παθητικό, σκοτώνει  και θεωρεί ντροπή την μη καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η παραβίασητης νομοθεσίας, η οποία είναι από τις πληρέστερες στην Ε.Ε.  «είναι μία εκτεταμένη μορφή βίας εναντίον μικρών παιδιών, εγκύων γυναικών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολιτών με αναπνευστικά, καρδιοαγγειακά προβλήματα ή καρκίνο, όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που απροστάτευτοι υποχρεώνονται καθημερινά  σε συνθήκες εργασίας ανάλογες με εκείνες των ορυχείων του 15ου αιώνα». Οι Έλληνες πολίτες,έχει αποδειχθεί, ότι είναι υποδειγματικά πειθαρχημένοι στους χώρους όπου είναι σαφές ότι το κάπνισμα απαγορεύεται.«Η λύση είναι μία και είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι του κράτους: Να εφαρμόσει τον νόμο που αυτό το ίδιο, σχεδόν ομόφωνα μάλιστα, ψήφισε».

Στη συνέχεια, ο κύριος Μπεχράκης συντόνισε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με κεντρικό θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του παθητικού καπνίσματος. Στην Συζήτηση συμμετείχαν ο Πρύτανηςτου ΕΚΠΑ, κ.Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, ο Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος (ENSP), κ. Cornel Radu-Loghin, ο δημοσιογράφος κ.Χρήστος Μιχαηλίδης και ο κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου , πρόεδροι και μέλη των Παραρτημάτων της Αντικαρκινικής Εταιρείας από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας , Νατάσα Ράγιου.