Μέχρι πότε θα αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα;

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, αλλά και πίσω από πολλές χώρες σε Ασία και Αφρική, που δεν προστατεύουμε τους κατοίκους από την ηχορρύπανση.

Είμαστε η μοναδική χώρα που ενώ έχουμε νόμους που έχουν θεσμοθετηθεί για να μας προστατεύουν από την ηχορρύπανση, δεν τυγχάνουν στοιχειωδώς εφαρμογής.

Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει αφεθεί στους ενεργούς πολίτες να προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τις εντεταλμένες υπηρεσίες αδειοδότησης και ελέγχου μήπως και επιβάλλουν το νόμο στους παρανομούντες.

Είμαστε η μοναδική χώρα που παρά τις προσπάθειες εφαρμογής του νόμου, υπάρχουν παρεμβάσεις άνωθεν και κάτωθεν να σταματήσουν οι προσπάθειες εφαρμογής του και ζητείται η αλλαγή της νομοθεσίας.

Πριν λίγο καιρό είδαμε να γίνονται έλεγχοι για θέματα ηχορρύπανσης. Για λίγο αναθαρρήσαμε ότι γίνεται ένα ξεκίνημα. Ο κόσμος άρχισε να σχολιάζει θετικά αυτή την κίνηση. Οι συνεπείς και υπεύθυνοι επαγγελματίες των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτοι τήρησαν τις υποχρεώσεις τους. Όσοι αντιλαμβάνονται ότι η ψυχαγωγία είναι για να προάγει την υγεία και όχι να την καταστρέφει, έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συνεπείς με το νόμο και την συνείδησή τους.

Βέβαια υπάρχουν και οι πονηροί που δε συμμορφώνονται και μάλιστα χαίρονται γιατί ελπίζουν ότι η πελατεία τους θα αυξηθεί σε βάρος αυτών που συμμορφώνονται με το νόμο. Αυτοί θα κερδίσουν παρανομώντας.

Βρισκόμαστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Θα δικαιωθούν όσοι δικαιολογημένα (λόγω παρελθούσης εμπειρίας) προφήτευαν ότι γρήγορα θα εκτονωθεί αυτή η παρέμβαση τόσο των υπηρεσιών ελέγχου όσο και των φορέων που διεκδικούν τα αυτονόητα;

Όσον αφορά, τους φορείς και τους πολίτες που βιώνουμε αυτή τη σχιζοφρενική κατάσταση (Υπάρχει νόμος - Δεν τηρείται ο νόμος - Δικαιώνονται οι παράνομοι – Επιπτώσεις έχουν οι νομιμόφρονες πολίτες και επαγγελματίες) θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Εξ άλλου έχουμε μία πορεία σε αυτή την πόλη και το έχουμε δείξει.

Αυτό το κάνουμε και θα το κάνουμε άσχετα με την έκβαση του αποτελέσματος, γιατί το θεωρούμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και στους συμπολίτες μας. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού. Μπορεί τα συμφέροντα και οι διασυνδέσεις να αποτελούν φραγμό, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα στον τοίχο και να δούμε τον ουρανό.

Υστερόγραφο

Βρισκόμαστε μπροστά σε δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές. Όσοι θα διεκδικήσουν την εκλογή τους και υπόσχονται ποιότητα ζωής στην πόλη μας, δε θα έπρεπε να πάρουν θέση και να υπερασπισθούν τους πολίτες απέναντι στις αυθαιρεσίες των λίγων;

Αν δε γίνεται το αυτονόητο, τότε πως να ελπίζουμε;

 

Οι Φορείς του Δικτύου για την Προστασία από την Ηχορρύπανση

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ www.protasi.org.gr

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ www.oikipa.gr

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ www.politesendrasei.gr

Διαβάστε επίσης