Ποιους θα ελέγξει η Εφορία το 2019

Εντολή Πιτσιλή για 25.000 ελέγχους στα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Δ.Ο.Υ.

Γκάζια βάζει στους φορο- ελεγκτές ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Με απόφασή του, δίνει εντολή στους υπαλλήλους  του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και των Δ.Ο.Υ.  να διενεργήσουν εντός του 2019, 25.000  πλήρεις και μερικούς φορολογικούς  έλεγχους.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι στοχευμένοι και να επικεντρωθούν στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα . Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή:

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, δηλαδή από τις 25.000 υποθέσεις τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα 75% των ελέγχων υποθέσεων των τελευταίων πέντε ετών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Οι παραπάνω έλεγχοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει για φέτος εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 200.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων οι οποίοι θα γίνουν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η διασύνδεση του Τaxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων. Στο μάτι των ελεγκτών θα βρεθούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με ύποπτη δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκους. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν είναι ύποπτοι, αλλά επιλέγονται τυχαία. Επίσης θα ελεγχθούν:

- Τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων

- Περίπου 1.000 έλεγχοι σε ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω των πλατφορμών του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb) με βάση στοιχεία που αντλούνται από διαδικτυακές πλατφόρμες.

- Πάνω από 8.000 έλεγχοι στη διακίνηση αγαθών.

- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.

- Επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, όπως σε Βουλγαρία και Κύπρο.

- Επιχειρήσεις  που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφονται πουθενά.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης